Fantastiset kasvikset

Maustehyllyn uudelleenarviointi ID 2017 | 1

A la Carte -keittiöt Kitchen ID - maustehyllyn uudelleenarviointi

Liian kauan ovat vihannekset ja juurekset olleet eläinperäisten proteiinien varjossa. Viime aikoina niin keittiömestarit kuin kotikokitkin ovat kuitenkin oivaltaneet kasvisten kulinaristiset meriitit ja alkaneet kohdella niitä samalla kunnioituksella ja samoja valmistustekniikoita hyödyntäen kuin kokolihaa, kanaa ja kalaa. Olemme nähneet vasta alun kasvisruoan vallankumouksessa.

Eräs kulinaristisista pioneereista, joka toi kasvisruoan fine dining -maailmaan, on Alain Passard. Hän kehitti ensimmäiset kasvispainotteiset maistelumenut ja poisti punaisen lihan kolmen tähden pariisilaisravintolansa L’Arpègen ruokalistalta vuonna 2001. Moni on sittemmin seurannut hänen jalanjäljissään.

Nykyisin kasvisruoka ei ole pelkkä trendi vaan välttämättömyys. Yhä useammat ymmärtävät tarpeen rajoittaa lihansyöntiä niin ilmaston kuin oman hyvinvointinsakin vuoksi. Tärkein syy kasvisruoan valmistamiselle on kuitenkin sen monipuolisuus, maukkuus ja värikkyys sekä sen tarjoamat mahdollisuudet toteuttaa luovuutta ruoanlaitossa.

Yksi helpoimmista ja herkullisimmista tavoista valmistaa kasvisruokaa on paistaa kasvikset kokonaisina mausteisiin hierottuna tai yrttivoin kera. Kokonaisena paistaminen säilyttää kasvisten maut ja tekee annoksesta näyttävän. Kaipaatko inspiraatiota, jolla saat kasviksistasi fantastisia? Kokeile näitä täydellisiä mausteyhdistelmiä, jotka tekevät suosikkipalkokasveistasi illallispöydän helmen.

Kukkakaali + salvia
Punajuuri + kumina
Porkkana + juustokumina
Maa-artisokka + timjami

”The Butcher’s Daughter -ravintolassa talon erikoisuutena on leivällä tarjoiltu muhennettu avokado. Kypsät, paikallisesti hankitut avokadot muhennetaan curryn ja korianterin kera ja päälle ripotellaan sinapinsiemeniä. Tämä yhdistelmä on ollut huippusuosittu, ja maku on kerrassaan upea. Tuoreiden, kypsien ja maukkaiden avokadojen hankinnan on oltava etusijalla tämän ruokalajin valmistuksessa, tai muuten annoksen maku ei ole oikeanlainen.”

David Ochoa Rodriguez, newyorkilaisen The Butcher’s Daughter -ravintolan, -kasvismehubaarin ja -kahvilan omistaja. Paikkaa kutsutaan leikkisästi myös “kasvisteurastamoksi”