Hienostuneet pavut ja lehdet

Maustehyllyn uudelleenarviointi ID 2017 | 1

A la Carte -keittiöt Kitchen ID - maustehyllyn uudelleenarviointi

Vaikka kahvia, kaakaota ja teetä onkin monissa kulttuureissa käytetty ruoanlaitossa jo kauan, monet meistä eivät yhdistä niitä suolaisiin ruokiin. Nämä upeat pavut ja lehdet antavat kuitenkin mahtavasti makua ja lisäävät elegantteja aromeja sekä täyteläisyyttä valmistamiisi ruokiin tehden vaikutuksen niin itseesi kuin illallisvieraisiisikin.

Kahvi: Kahvipapujen paahdetut vivahteet sopivat erittäin hyvin yhteen hienostelemattomien juuresten kuten mukulasellerin ja palsternakan kanssa. Kuori vihannes, kostuta se oliiviöljyllä ja hiero siihen jauhetusta tummapaahtokahvista, mustapippurista, ruskeasta sokerista ja suolasta tehtyä sekoitusta ennen paistamista uunissa. Jäikö kahvia yli? Lisää sitä patoihin tai tomaattikastikkeeseen antamaan lisämakua.

Suklaa: Meksikolaisessa keittiössä suklaa on oletusarvoinen osa mole-kastiketta. Kaakaon täyteläisyys ja suklaan makeus tehostavat erinomaisesti monien kastikkeiden ja patojen lihaisaa makua. Muista kuitenkin lisätä hiukan chiliä ja happamuutta makujen tasapainottamiseksi.

Tee: On olemassa runsaasti erilaisia teelaatuja, joita voi käyttää sekä suolaisiin että makeisiin ruokalajeihin. Jasmiiniteen hienostunut tuoksu sopii täydellisesti omenasorbettiin, kun taas lapsang souchongin savuista aromia voidaan käyttää syventämään vihannesconsommén makua. Tätä teelaatua voidaan myös kaataa kevyesti haudutetuille vihanneksille ja tofulle.