Maustetut makeiset

Maustehyllyn uudelleenarviointi ID 2017 | 1

A la Carte -keittiöt Kitchen ID - maustehyllyn uudelleenarviointi

Osaa mausteista on perinteisesti käytetty kakuissa ja makeissa ruokalajeissa, osaa taas pelkästään suolaisissa ruoissa. Näinä kulinarististen kokeilujen ja innovaatioiden aikoina raja perinteisten suolaisten ja makeiden ruokalajien välillä on kuitenkin hämärtymässä, mikä tarkoittaa, että aiemmin suolaisiin ruokiin yhdistetyt mausteet ovat vihdoin löytämässä tietään myös makeisten ja jälkiruokien maailmaan.

Rohkeat ja luovat keittiömestarit ravintoloissa ympäri maailmaa haastavat asiakkaidensa makuaistit tarjoilemalla jälkiruokia, joiden maku ja ainesosat yllättävät. Ainesosat kuten tuore fenkoli, tomaatti ja oliivit sekä mausteet kuten anis ja erilaiset pippurit löytyvät nykyisin aiempaa tavallisemmin myös jälkiruokalistalta.

Lisäämällä mausteita kakkutaikinaan, jäätelöön tai muuhun lempiherkkuusi voit helposti nostaa tavallisen leivonnaisen tai jälkiruoan uudelle tasolle. Kokeile näitä yksinkertaisia mutta nerokkaita mausteen ja makean yhdistelmiä, jotka sointuvat toisiinsa täydellisesti:

Pitkäpippuri & suklaa Pitkäpippuri on tavallisen mustapippurin lähisukulainen, mutta sen maku on hiukan monimuotoisempi ja vivahteikkaampi. Sen muskottipähkinää, kanelia ja kardemummaa muistuttavat sävyt sekä tupakkamainen luonne tekevät siitä täydellisen kumppanin suklaamakeisille, kuten tryffeleille, jäädykkeille tai konvehdeille.

Mustapippuri & mansikat Kuivapaahda kokonaiset mustapippurit pannulla. Jauha pippurit morttelissa muscovado-sokerin kanssa ja sirottele tuoreille mansikoille. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Näin helposti valmistat aikaa säästävän jälkiruoan, joka hurmaa vieraasi ihanilla ja ällistyttävillä mauillaan.

”Minusta on ihanaa käyttää mausteita ja yrttejä jälkiruoissa, sillä ne rikkovat makeuden sopivalla tavalla. Eräs lempiyrteistäni on korianteri, jota usein yhdistän omenaan ja kookokseen. Mitä mausteisiin tulee, minusta curry sopii yllättävän hyvin makeisiin ruokalajeihin, joissa on esimerkiksi mangoa.”

Daniel Roos, Kokkiolympialaisten kultamitalisti