Säilytä maut

Maustehyllyn uudelleenarviointi ID 2017 | 1

A la Carte -keittiöt - Kitchen ID - Keittiömaailma

Näinä ylikulutuksen ja ilmastonmuutoksen aikoina meidän on tehtävä muutoksia moniin elintapoihimme, ja tämä pätee myös ruoanlaittoon. Olemme tietoisia siitä, että ruokajätteiden ilmastovaikutukset ovat suuret. Onneksi on olemassa monia tapoja pidentää mausteiden ja yrttien elinikää ja auttaa niitä säilyttämään makunsa kauemmin.

Tuoreet yrtit: Vaikka nuutuneen basilikan heittäminen roskiin työtasolta saattaa tuntua houkuttelevalta, malta kuitenkin mielesi.Useimmat yrtit voi nimittäin pakastaa. Irrota vain lehdet varsista ja laita ne pieniin muovirasioihin ennen pakastusta. Pakastettuja yrttejä voi käyttää ruoanlaitossa tai niitä voi ripotella suoraan valmiiseen annokseen. Lakastumaan alkaneet yrtit voi myös pelastaa tekemällä niistä helpon pestotyyppisen tahnan: jauha yrtti morttelisissa valkosipulin, pähkinöiden tai siementen sekä oliiviöljyn kanssa. Tämäntyyppiset sekoitukset sopivat täydellisesti pastakastikkeisiksi tai maustamaan kasviksia, ja ne säilyvät jääkaapissa useita päiviä.

Kuivatut yrtit ja mausteet: Samoin kuin hajuvesien ja muiden aromaattisten aineiden, myös mausteiden pahimpia vihollisia ovat lämpö, ilma, kosteus ja valo. Pyri siksi säilyttämään ne kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa, esimerkiksi kaapissa tai laatikossa. Näin ne säilyttävät värinsä ja arominsa pidempään. Jos kuitenkin haluat asettaa mausteesi näkyville, pyri säilyttämään niitä riittävän etäällä liedestä pienissä, ilmatiiviissä ja läpikuultamattomissa purkeissa kokonaisina, ei jauhettuina.