Tietoiskuja ja viihdettä keittiössä – Kutsu ystäväsi kylään nauttimaan tietoa

Kitchen ID | Issue 2 | 2017

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

Nykyisin viihtyisään ruokailukokemukseen liittyy ruoan maun ja ulkonäön lisäksi paljon muutakin. Tieto raaka-aineista, siitä mistä ruoka on peräisin ja kuka sen on valmistanut voivat tehdä kokemuksesta entistä paremman. Emme kuitenkaan ole kiinnostuneita kylmistä faktoista vaan haluamme vastaanottaa tiedon mukaansa tempaavaan tarinaan käärittynä. Janoamme tietoa ja viihdettä yhtä aikaa.

Siksi asiantuntijan palkkaamisesta on tullut uudenlainen illalliskokemus, jossa keittiömestari, viinimestari tai muu ammattilainen kutsutaan tuomaan inspiraatiota iltaan. Asiantuntija on tilaisuuden keskipiste ja vieraat ympäröivät häntä saadakseen uusia inspiraationlähteitä ja ruokaan liittyviä ajattelutapoja.

Päivälliskerhojen pioneeri ja ruokateemoista kirjoittava Kerstin Rodgers järjestää säännöllisesti erilaisia tilaisuuksia ja luentoja. Yhdellä luennoistaan hän kertoo tofun valmistuksen historiasta ja prosessista ja antaa vieraidensa maistella erilaisia tofuja. Kerstin on pannut merkille, että ihmiset haluavat oppia yhä enemmän eri raaka-aineista ja ruokakulttuureista. Hän uskoo että ilmiöstä, jossa kotiin kutsutaan asiantuntija, on tulossa aina vain suositumpi tapa oppia uutta, yksilöllisellä ja rennolla otteella.

 

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

”Ihmiset haluavat oppia uusia asioita ruoasta, mutta eivät tylsästi tai teennäisesti. Haluamme saada tietoa hauskalla, rennolla ja erityisesti sosiaalisella tavalla. Omassa opetuksessani on kyse myös vuoropuhelusta ja keskustelusta.”

Kerstin Rodgers, keittiömestari ja kirjailija, joka järjestää luentoja mm. tofusta.  

”Asiantuntijan” ei tarvitse välttämättä olla muodollisen koulutuksen saanut henkilö, vaan myös omasta sosiaalisesta verkostostasi voi löytyä tietämystä. Nykyisin ei ole mitenkään tavatonta, että tavallisella ihmisellä on ”nörttimäinen” kiinnostus ruokaan – meillä kaikilla lienee sosiaalisessa piirissämme se ”ruoasta kiinnostunut ystävä”.  Seuraavan kerran, kun suunnittelet illallisia, mikset järjestäisi pientä opetustuokiota ennen ruokailua?

Haluaisitko kokeilla viihteellistä tietoiskua ruuasta? Tässä kolme vinkkiä, joilla teet tilaisuudesta mahdollisimman viihtyisän:

Illallista edeltävä tilaisuus.

Asiantuntijan tai ystävän kutsuminen luennoimaan ei tarkoita, että koko ilta keskittyisi opetukseen. Lyhyt viihteellinen ruokainfo alkumaljan aikaan toimii hyvänä lämmittelynä ja viihtyisän illan käynnistäjänä. Kerää vieraasi keittiöön ja anna asiantuntijan jakaa tietoutta ennen pöytään käymistä. Ruokailun aikana voit sitten halutessasi jatkaa epämuodollisempaa keskustelua teemasta.

Pidä tilaisuus rentona.

Vaikka keskiössä ovatkin asiantuntemus ja tiedon välittäminen, tilaisuuden ei silti tarvitse olla muodollinen tai ylivakava. Ajatuksena on, että vieraat oppisivat jotakin uutta, viihteellisesti.

Kokeileminen.

Pitipä tilaisuuden sitten palkattu asiantuntija tai ystävä, huolehdi että hänellä on tarjolla jotain teemaan liittyvää, jota vieraat voivat tunnustella, haistella ja maistella.

Lahjakassi.

Pieni teemaan liittyvä tuote, kirja tai esite, joka ojennetaan lahjakassissa, on vieraille mukava tapa tutustua aiheeseen syvemmin.