Kotiravintoloiden seuraava taso: Sosiaalisesta ruokailusta on tulossa käsitteellisempää ja leikkisämpää

Kitchen ID | Issue 2 | 2017

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

Ulkona syöminen on iso osa urbaania elämää, mutta lisääntyvän ulkona syömisen myötä uusissa ravintoloissa vierailu ei enää tunnu yhtä innostavalta, ja alamme etsiä uusia tapoja tyydyttää kokemusnälkäämme. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kotiravintoloista on alkanut muodostua suurissa kaupungeissa vakiintunut ilmiö, jossa yksilöllinen ote ja uusien ihmisten tapaaminen houkuttelevat ainutkertaisia ateriakokemuksia etsiviä ihmisiä. Onkin kehittymässä kotiravintoloiden seuraava taso, jossa keskitytään erikoiskonsepteihin.

Kotiravintolat, joita kutsutaan myös underground-ravintoloiksi, anti-ravintoloiksi tai päivälliskerhoiksi, ovat alun perin kotoisin Kuubasta, jossa termillä ”paladar” kuvataan yksityisten omistamia ravintoloita ja erityisesti kotiravintoloita. Nämä ovat olleet osa kuubalaista kulttuuria jo pitkään. 2000-luvun alusta lähtien ilmiö on levinnyt muualle maailmaan, ensin New Yorkiin ja San Franciscoon sitten Eurooppaan, lähinnä Berliiniin, Lontooseen ja Pariisiin. Kerstin Rodgers eli ”Ms Marmitelover” lanseerasi päivälliskerholiikkeen Britanniassa vuonna 2009 kotiravintolallaan The Underground Restaurant ja verkkosivuillaan Find a Supper Club, joilla voi etsiä kotiravintoloita. Sittemmin mukaan on liittynyt muita, ja nykyisin Lontoossa ja muualla Britanniassa on jo sadoittain kotiravintoloita. Kerstinillä on selkeä ajatus siitä, miksi ilmiöstä on tullut niin suosittu.

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

”Kotiravintolat ovat houkuttelevia, koska kaupungissa asuvien on usein vaikea tavata muita ihmisiä ja toisen kotona syöminen on kokemuksena intiimi. Upean ruoan lisäksi kotiravintolat tarjoavat vierailleen myös sosiaalisen aspektin, mihin tavalliset ravintolat eivät pysty. Me kaikki olemme myös uteliaita näkemään, millaista muiden kotona on, erityisesti heidän keittiöissään!”

Kerstin Rodgers, päivälliskerhojen edelläkävijä

”Kotiravintoloiden muodot kehittyvät jatkuvasti. Uskon, että erikoiskonseptit, joita tavallisista ravintoloista on vaikea löytää, tulevat lisääntymään. Tukholmassa on esimerkiksi vegaaninen brunssikerho, josta on tullut todella suosittu juuri siksi, että sentyyppisiä paikkoja on vaikea löytää tavallisten ravintoloiden joukosta.”

Tobias Hamberg, Air Dinen perustaja

Kerstin Rodgers uskoo, että ainutkertaisen ja yksilöllisen ateriakokemuksen etsimisen lisäksi järjestäjiä ja vieraita yhdistää myös avoin suhtautuminen uusiin kokemuksiin ja tuttavuuksiin:

”Mielestäni kotiravintoloiden sosiaalinen elementti on yksi niiden merkittävimmistä vetovoimatekijöistä, eikä se rajoitu vain yhteen iltaan vaan monesti ihmiset pitävät yhteyttä vierailun jälkeenkin.  Omissa illalliskerhoissani ihmiset tapaavat tulevia puolisoitaan, menevät naimisiin, löytävät töitä, solmivat ystävyyssuhteita ja oppivat ruoasta.”

Teknologia ja sovellukset, joiden avulla illan järjestäjien on helpompi levittää sanaa illalliskerhostaan ja vieraiden löytää itselleen sopiva kohde, edesauttavat monessa mielessä ilmiön kehitystä. Esimerkkinä voidaan mainita sovellus nimeltä Air Dine, joka yhdistää päivälliskerhojen järjestäjät ja vieraat. Sovellus julkaistiin Ruotsissa vuonna 2014, mutta se on tätä nykyä käytössä jo 23 maassa. Sen perustaja Tobias Hamberg on nähnyt, miten konsepti on kasvanut, mutta myös sen kehittymisen mielenkiintoiseen suuntaan:

Haluaisitko kokeilla ravintoloitsijan elämää päivän ajan? Tässä kotiravintolaliikkeen edelläkävijä Kerstin Rodgersin kolme parasta vinkkiä:

Ihmiset kuvittelevat, että vain koulutetut kokit voivat perustaa ravintoloita. Jopa illalliskutsujen kotikokit ottavat liikaa paineita yrittäessään tehdä vaikutuksen vieraisiinsa. Sen sijaan kannattaa yrittää löytää oma vahvuusalue ja keskittyä siihen, olipa kyse sitten taidosta valmistaa taivaallisen hyvää jäätelöä tai täydellisen rapeita ranskalaisia. Kotiravintoloissa hienoa on se, ettei niissä ole tarpeen tarjoilla kolmen ruokalajin aterioita, vaan sinä itse päätät kattauksen ja säännöt!

Pyri valmistamaan jälkiruoat ja alkuruoat etukäteen, jotta vieraiden saapuessa jäljellä on enää vain viimeistely. Pääruoaksi kannattaa valita uunissa kypsennettävä ruoka, joka voidaan esivalmistaa edellisenä päivänä.

Lämminhenkinen ja rento ilmapiiri on välttämätön. Kotiravintolassa ei ole kyse hiljaisen vakavasta ja muodollisesta tilaisuudesta, vaikka tarjoiltu ruoka voikin yltää Michelin-tähtien tasolle. Yhdessä syöminen luo siteitä ja antaa aikaa tutustua uusiin ihmisiin. Hyödynnä kynttilöitä, himmennettyjä valoja, tyylikästä kattausta ja taustalla soivaa musiikkia.