Keittiön valaistuksen suunnittelu – sisustusarkkitehdin 4 tärkeää ohjenuoraa

Inspiraatio & Trendit

Keittiön valaistus on hyvä miettiä tarkkaan. Hyvän työskentelyvalon lisäksi keittiötilassa kannattaa satsata myös valon muunneltavuuteen.

Keittiön valaistus

Erityisesti pimeänä vuodenaikana kodin oikeanlaisen valaistuksen tärkeys korostuu. Toimivan keittiön olennainen osa onkin hyvä valaistus. Kun keittiön valaistus suunnitellaan huolella, lisää se työskentelymukavuutta ja viihtyvyyttä.

Keittiömaailma Hämeenlinnan kauppiaan, sisustusarkkitehti Anu Leinosen mukaan tärkeintä on, että valoa on riittävästi.

– Yleisin virhe on se, että valoa on liian vähän. Valoissa ei kannata säästellä, Leinonen muistuttaa.
– Kaikkia valoja ei kuitenkaan tarvitse pitää samaan aikaan päällä.

Leinonen kannustaa kääntymään asiantuntijan puoleen suunniteltaessa keittiön valaistusta. Näin varmistat, että keittiön valonlähteitä on riittävästi ja valaistus on tarkoituksenmukaista.

Valon riittävyyden kannalta on tärkeää huomioida keittiön värisävyt ja pintamateriaalit.

– Tummat ja mattaiset pinnat syövät valoa. Kiiltävät ja vaaleat pinnat taas kertaavat sitä. Trendikkäissä tummissa keittiöissä kannattaa siis erityisesti varmistua siitä, että valonlähteitä on tarpeeksi.


Tummat keittiöpinnat tuovat keittiöön lisää valontarvetta.

Valo luo Tunnelmaa

Keittiön valaistus kannattaa suunnitella moneen tilanteeseen sopivaksi. Anu Leinonen korostaa valaistuksen muunneltavuutta.

– Keittiössä tehdään yleensä muutakin kuin ruokaa. Olisi hyvä, jos tunnelmaa voisi muuttaa vaikka illallisen nauttimista varten valoja säätämällä. Sellainen sairaalaloisteputki ei ole ainakaan kauhean tunnelmallinen.


Keittiössä on hyvä olla erikseen yleisvalot ja työvalot sekä mahdollisuus tunnelmavalaistukseen.

Miellyttävämpi tunnelmavalaistus syntyy vaikkapa himmennettävillä valoilla. Myös epäsuoraa valonlähdettä on hyvä käytää. Epäsuora valaistus on myös silmäystävällistä, sillä se ei häikäise.

– Esimerkiksi keittiön kaapin yläpuolelle voi asentaa valot, jotka heijastavat valoa seinän ja katon kautta. Tämä toimii yleisvalonakin.
Tunnelmallisempaa valoa tuo myös esimerkiksi pöytäkannen alareunaan asennettu valaistus sekä sokkelissa oleva valonlähde.


Spottivalot korostavat hyllyillä olevia esineitä.

Valoa Eri tarpeisiin

Yleisvalo, työvalo ja tunnelmavalo, Leinonen luettelee keittiössä kaivattavaa valaistusta. Keittiössä yleisvalona toimivat usein perinteiset kattovalot.

– Hyvät työvalot ovat keittiön a ja o, Leinonen painottaa.

Työtasot ja muut tilat, joissa tehdään tarkkaa työtä, on tärkeää valaista hyvin. Työskentelyvalona suositaan usein yläkaappien alle tulevia ledinauhoja ja ledispottivalaisimia. Erityisesti työvalon oikea sijoittaminen on ratkaisevaa.

– Yläkaappien pohjaan tulevat työskentelyvalot kannattaa asentaa kaapin etureunaan, jolloin ne sijoittuvat oikealle kohdalle työskentelyn näkökulmasta.


Lednauha on hyvä vaihtoehto alakaappien alla olevaksi työvaloksi.

Valaistusta suunnitellessa voi olla hyvä myös ajatella hiukan boksin ulkopuolelta.

– Jos lähdetään hifistelemään, kalusteiden sisäosiakin voi valaista. Esimerkiksi vetolaatikkoon voi tulla avatessa valo, jolloin näkee paremmin, mitä laatikossa on. Tämä tuo käyttömukavuutta arkeen.

Esimerkiksi vitriinikaapin sisälle voi asentaa valon, joka korostaa siellä olevia esineitä.


Vetolaatikossa olevat valot tuovat keittiöön paitsi tunnelmaa myös käyttömukavuutta.


A la Carten Urban Garden -kasvivalot antavat ideaaliset kasvuolosuhteet yrteille.

Valon Sävyllä on väliä

Leinonen muistuttaa myös, että valon tulee olla sellainen, joka toistaa värit aitoina ja oikeina.

– Tästä syystä suosittelen 4000 kelviniä. Se on hyvin neutraali, valkoinen sävy. Mitä korkeampi kelvin-luku on, sitä kylmempi ja sinertävämpi valon sävy on.

Leinonen suosittelee, että keittiötilan kaikki valot olisivat samaa värilämpötilaa. Monia kiinnostaa nykyään älyvalaistus, jonka lämpötilaa voi itse säätää.

– Lämmin valo on tunnelmallisempaa kuin kylmä, joka taas soveltuu paremmin työskentelyyn.