Keittiösuunnittelu - näin saat toimivan keittiön

Inspiraatio & Trendit

Arjen ilo on toimiva keittiö. Kun puitteet on keittiössä kunnossa, sujuu kokkailutkin vaivatta.

Toimivan ja erilaisiin tilanteisiin muuntautuvan keittiön suunnittelu on helppoa, sillä tarjolla on laaja valikoima kaikille sopivia ratkaisuja. Katso täältä vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun lähdet suunnittelemaan toimivaa keittiötä.

Alla olevalla videolla Vantaan Keittiömaailman keittiösuunnittelija Valtteri Järviluoma esittelee toimivia ratkaisuja keittiöön.

Käytännölliset säilytysratkaisut

Keittiössä säilytysratkaisut ovat toimivuuden kannalta tärkeässä asemassa. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, mitä säilytetään missäkin. Kokkaaminen sujuu helposti, kun välineet löytyvät vierestä ja esimerkiksi hellan lähellä säilytettävä kattila on kätevä nostaa liedelle tai aamiaisen valmistukseen tarvittavat ainekset ja välineet ovat käden ulottuvilla. Keittiön käyttäjät on myös hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Lapsiperheessä kannattaakin miettiä turvallisia ratkaisuja ja sitä, että lapsetkin ylettyvät toimimaan keittiössä.

Keittiön toimivuuden kannalta kannattaa miettiä myös kaappien ja laatikostojen sisälle tulevia mekanismeja. Ne parantavat huomattavasti keittiön toimivuutta.

Nämä innovaatiot tuovat kekseliäitä säilytysratkaisuja kotikeittiöön >>

Työskentelykolmio – sujuvuus ennen kaikkea

Liesi, vesipiste ja jääkaappi – työskentelykolmio, jonka sijoittelu on hyvä lähtökohta keittiön suunnittelulle. Sujuvassa keittiötyöskentelyssä näiden pisteiden tulisi olla lähellä toisiaan. Kun ne on otettu huomioon, on keittiössä turvallista ja ergonomista työskennellä, eikä kuumia kattiloita tarvitse kuljettaa pitkälle tai kurotella.

Valaistus työskentelyyn ja tunnelmointiin

Keittiön valaistus on tärkeää miettiä hyvin, jotta se on riittävä työskentelyyn. Valikoimassa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi led-nauhoja tai spottivaloja. Led-nauhoja voi käyttää myös antamaan tunnelmaa sokkelissa lattianrajassa, työtason alla tai yläkaappien päällä.

Valon lämpötilalla voi vaikuttaa siihen, miten keittiöön valittujen materiaalien sävyt toistuvat ja siten keittiön tunnelmaan. Tavallisesti valaisimien lämpöaste valitaan hieman lämpimän 2700 kelvinin ja neutraalin 4000 kelvinin väliltä.

Lue lisää vinkkejä keittiön valaistuksen suunnitteluun >>

Pistorasioissa ei kannata pihistellä

Pistorasioita kannattaa sähkösuunnittelussa sijoitella reilusti. Ensinnäkin on mietittävä kiinteillä paikolla oleville laitteille omansa, sekä sen lisäksi useampia vapaita pistorasioita. Näin ei synny ruuhkaa, vaikka keittiössä olisi useampi ruuanlaittaja yhtä aikaa.

Selkeä budjetti helpottaa suunnittelua

Keittiön hintaan vaikuttavat esimerkiksi kaapistojen määrä, materiaalit, säilytysmekanismit, kodinkoneet ja yksityiskohdat. Kaikille budjeteille saa suunniteltua toimivan keittiön, sillä erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Budjetista kannattaa keskustella avoimesti keittiösuunnittelijan kanssa, sillä se on oiva työkalu suunnittelun lähtökohdaksi.

Hinta-arviotyökalullamme voit testailla erilaisten valintojen vaikutusta keittiön hintaan.
Keittiömaailma rahoitus tuo joustavuutta maksuaikatauluun.

Lue myös Etuoven blogi: Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

Huolellinen suunnittelu omia tarpeita kuunnellen

Keittiön suunnittelemiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta saat toimivan keittiön johon ei ihan heti kyllästy. Keittiö kannattaakin suunnitella omia tarpeita ja elämää miettien. Onko taloutesi iso perhe vai kaksi aikuista? Järjestätkö usein kutsuja? Onko keittiö osa olohuonetta ja muuta sisustusta?

Keittiön suunnittelussa on paljon huomioon otettavia asioita, mutta onneksi siitä ei tarvitse selvitä yksin! Keittiösuunnittelija on apuna kauniin ja käytännöllisen – juuri sinulle sopivan – kokonaisuuden suunnittelussa. Varaa tästä aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun lähimpään Keittiömaailma-myymälään