Onko kotonasi pieni keittiö? Onnittelut, olet trendien aallonharjalla

Inspiraatio & Trendit

Trendi-ilmiöt muokkaavat yllättävän paljon keittiöidenkin toimintoja. Vaikka keittiö olisi pieni, sen on oltava toimiva.

Petra-keittiöt Taika

Uuden keittiön hankinta on paljon muuta kuin pelkkää sisustusinspiraatiota. Keittiön pitää kestää aikaa ja käyttöä. Se on merkittävä investointi ja pitkän harkinnan tulos.

Maailman ilmiöt kuitenkin vaikuttavat keittiöiden suunnitteluun pitkällä aikavälillä. Moni nyt puhuttava ilmiö näkyy myös keittiöiden suunnittelussa ja toiminnallisuudessa.

Sisustusarkkitehti SIO ja Novartin tuotepäällikkö Eeva Kokkonen kertoo, millaiset asiat ovat vaikuttaneet Keittiömaailman uusimpiin keittiökonsepteihin.

Kaupungistuminen

– Kun ihmiset muuttavat kaupunkeihin, monista asioista tehdään pienempiä. Kun kotien neliömäärät pienenevät, myös keittiöt pienenevät. Keittiötarpeet eivät kuitenkaan tällöin ole vähäisemmät: tarvitaan pieniä kaappeja, hyvää suunnittelua ja toimintojen monipuolisuutta.


Plussa-kaappi antaa hetkessä lisää pöytä- ja säilytystilaa.

Esimerkiksi tasosta esiin vedettävä Petra-keittiöiden Plussa-kaappi antaa hetkessä lisää pöytä- ja säilytystilaa. Klaffikaapista puolestaan saa pieneen keittiöön tarvittaessa ruokapöydän tai työpisteen. Klaffikappi myös kätkee sisäänsä nerokasta säilytystilaa niin laseille, lautasille kuin ruokailuvälineillekin.

Luonto muuttaa keittiöön


A la Carten Rigato-keittiön puusäleistä koostuvan oven jokainen säle toimii vetimenä.

Vaikka suomalaiset ovat muuttaneet kaupunkeihin, suurimmalla osalla meistä on kuitenkin sisäänrakennettuna muistikuva maaseudusta ja luonnosta. Moni haluaa, että luonto seuraa mukana myös keittiöön.

Puu on aina ollut tärkeässä roolissa suomalaisessa muotoilussa ja esimerkiksi viime keväänä lanseerattu A la Carten Rigato-mallisto kutsuu luonnon keittiöön. Sen näyttävä elementti on massiivitamminen ovi, jonka ominaisuudet tulevat parhaiten esiin tehosteena käytettynä, esimerkiksi saarekkeessa.


Urban-yrttilaatikostossa yrtit viihtyvät kasvivalon alla.

Vihreyttä keittiöön taas voi tuoda kasvattamalla itse yrttejä. Yrttitarhan perustaminen on nyt entistä helpompaa A la Carten Urban garden -tuotteilla. Keittiössä yrttiruukut voi asettaa esimerkiksi Stage-hyllyköihin seinälle tai pöydälle tai Urban-yrttilaatikostoon, jossa on myös Garden-kasvivalo.

Ruoka on trendikästä


Vihanneslaatikossa kasvikset säilyvät pidempään.

Oma hyvinvointi, terveys ja ruoka ovat tärkeitä maailmanlaajuisia trendejä. Keittiömaailman tuotekehittelyssä on otettu huomioon muun muassa se, että ruokahävikkiin on olemassa ratkaisuja. A la Carten Urban-vihanneslaatikossa vihannekset säilyvät pidempään ja ovat helposti nähtävillä ja saatavilla, joten pohjalle ei jää mitään unohduksiin.


Vihanneslaatikko toimii myös leipälaatikkona

Vastuullisuus korostuu valinnoissa

Keittiömaailman tuotesuunnittelua ja kehitystä ohjaavat vahvasti kestävän kehityksen periaatteet.

Yrityksen puutoimittajat ovat tarkkaan valittuja ja niiden tulee noudattaa EU:n puutavara-asetusta sekä konsernin metsänhoidollisia menettelytapoja.

Kun suomalainen ostaa Keittiömaailman keittiön, hän voi olla varma, että keittiöt tulevat läheltä. Ne valmistetaan Lahden Nastolassa, joten hiilijalanjälki pysyy pienenä, kun keittiöitä ei tarvitse kuljettaa pitkää matkaa.

Sähkön säästämiseksi keittiöön kannattaa valita myös mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet.

Kierrättämistä taas voi helpottaa räätälöimällä kaappien sisukset tätä tarkoitusta varten.


Mummolan halkolaatikko toimii nykykeittiössä vaikkapa pullojen tai sanomalehtien kierrätyskaappina.