Pieni ja toimiva keittiö

Pieneenkin keittiöön saa lisää tilaa uusilla keittiöinnovaatioilla. Lue lisää pienistä keittiöistä.

Petra-keittiöt Ronja sekä peggi päätylevy

Pienen keittiön suunnittelu

Pienen keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä mitä toimintoja siellä täytyy välttämättä olla, jotta keittiö on toimiva. Nykyään pieneen keittiöön on paljon hienoja ratkaisuja, joilla työskentelytila saadaan maksimoitua. Esimerkiksi tasosta esiin vedettävä Plussa-kaappi antaa hetkessä lisää pöytä- ja säilytystilaa. Klaffikaappista saa pieneen keittiöön tarvittaessa ruokapöydän tai työpisteen. Klaffikaappi ei ole vain pöytä, vaan se kätkee sisäänsä kompaktissa koossa nerokasta säilytystilaa niin laseille, lautasille kuin ruokailuvälineillekin.

Pienen keittiön suunnittelussa toimivuus ja tilankäyttö ovat tärkeässä asemassa. Jos keittiö on esimerkiksi pieni I-keittiö yhdellä seinällä, ei perinteistä työkolmio mallia voi soveltaa siihen. Paras ratkaisu tässä on laittaa allas keskelle ja sijoittaa reunoille jää-pakastinkaappi, uuni ja liesitaso. Jos tila antaa myöten, altaan ympärille kannattaa jättää työskentelytilaa niin tiskaukselle, kuin ruuan valmistukseenkin. Seinätila kannattaa käyttää kattoon asti joko avohyllyillä tai kaapistolla. Nykyaikaiset tehokkaat mekanismit lisäävät pienen keittiön säilytystilaa ja helpottavat keittiön toimintoja. Esimerkiksi täysin ulosvedettävä apteekkikomero tai kulmaan tuleva LeMans -mekanismi päihittävät mennen tullen perinteiset hyllykomerot.

II-keittiössä eli kahdella seinällä olevassa keittiössä voi jo toteuttaa työkolmiomallia hyvin. Allas ja jää-pakastinkaappi kannattaa sijoittaa toiselle seinälle ja uuni sekä liesitaso toiselle. Tässä mallissa pääsee liikkumaan hyvin eri toimintojen välillä. Kaapistojen välillä olisi hyvä olla vähintään 1,2 metriä tilaa liikkumiseen.

U-keittiö on kaikkein tehokkain. Siinä on kaikilla kolmella seinällä paljon työskentelytilaa. Yksi kokki voi helposti liikkua kahden työskentelyaseman välillä, kun taas toinen mahtuu kolmannelle pisteelle hyvin. U-pohjan pitäisi olla vähintään 2,5 metriä pitkä, jotta työskentely olisi mahdollisimman jouhevaa.

U-keittiössä on työskentelyasemat kahdella vierekkäisellä seinällä. Jos U-keittiöön mahtuu vielä saareke, saadaan hyvin lisätilaa ja työskentelykolmio mallia on helpompi noudattaa. Tämä toimii parhaiten jos huonekoko on vähintään 3x3 metriä tai isompi. U-keittiö antaa tilaa myös kahdelle kokille toimia yhtä aikaa.

Pienen keittiön ratkaisuja

Pieneen keittiöön saa lisätilaa erilaisilla keittiöinnovaatioilla.

Esimerkiksi Red Dot Award palkitulla Plussa-kaapilla saat hetkessä lisää pöytätilaa pieneen keittiöön.

Klaffi-kaappi puolestaan vapauttaa lattiatilaa, koska siitä saa pöydän nostettua ylös.

Pienen keittiön sisustus

Pienen keittiön sisustukseen on runsaasti vaihtoehtoja erilaisten mieltymysten mukaan. Tarvittaessa keittiön saa piilotettua vaikka liukuovien taakse kokonaan pois näkyvistä. Selkeitä linjoja keittiöön saadaan vedikkeettömyydellä ja suorilla kaapistolinjoilla. Runsasta sisustusta rakastava voi laittaa keittiöönsä esimerkiksi avohyllyt – näin astiat ja esineet saavat olla rohkeasti näkyvillä.

Pieneen keittiöön voi vaikkapa välitilan materiaalilla tuoda persoonallisuutta. Luna valaistu välitilaelementti on ainutlaatuinen tapa tuoda keittiöön uniikkia ilmettä. Kuvaksi voit valita värikkäitä kuoseja, tasaisen väripinnan tai omia kuviasi. Peili tuo lisää tilan tuntua. Wall-järjestelmä on tyylikäs teräksen värinen sähköistetty seinäjärjestelmä, johon saat kätevästi tabletin lataukseen ja reseptien katsomista varten tai ripustettua veitset, mukit ja purkit käden ulottuville.

Pieneenkin keittiöön saadaan nykyaikaisilla mekanismeilla ja kaappiratkaisuilla, nerokkailla innovaatioilla, kodinkoneilla ja ennen kaikkea hyvällä suunnittelulla suuren keittiön ominaisuudet ja toiminnot – ulkonäköä unohtamatta!

Keittiömaailma Petran ruokamatka Plussa-kaappi ja Found

Plussa-kaappi >>

Klaffi-kaappi musta - Size0

Klaffi-kaappi >>