Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Inspiraatio & Trendit Tätä suomalaiset toivovat nyt keittiöltä

Suomalaiset toivovat keittiöihinsä lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. Muun muassa nämä asiat selviävät Novartin Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta. Myös kiinteistönvälitysyhtiö Bo LKV:ssa on huomattu ostajien kiinnostus käytännöllisiin keittiöihin.

Lue lisää aiheesta Tätä suomalaiset toivovat nyt keittiöltä

Inspiraatio & Trendit UUTUUS: Nordic Nature - keittiö, jonka luonto on muotoillut

A la Carte -keittiöiden uusi Nordic Nature -mallisto on saanut inspiraationsa pohjoisen luonnon majesteettisista tammimetsistä. Uutuuskeittiön tumma puunsävy sopii täydellisesti tämän hetken sisustustrendeihin. Juuri nyt ajankohtaisia ovat myös malliston kauniisti uurretut ovet sekä kalusteiden pyöristetyt kulmat.

Lue lisää aiheesta UUTUUS: Nordic Nature - keittiö, jonka luonto on muotoillut

Inspiraatio & Trendit Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus

Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia, ja etätöiden lisäännyttyä mökeillä vietetään yhä enemmän aikaa. Erityisesti kakkosasuntona tai vapaa-ajanasuntona toimivan mökin keittiölle asetetaan jo perus kesämökkikeittiötä enemmän vaatimuksia.

Lue lisää aiheesta Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus

Inspiraatio & Trendit Maalaisidylli luonnon väreissä

Lotta Agaton, yksi Ruotsin merkittävimmistä sisustussuunnittelijoista ja stailaajista, oli suunnittelemassa tätä kodikasta ja lämmintunnelmaista maalaiskeittiötä, jossa keskiössä ovat ruoka ja seurustelu.

Lue lisää aiheesta Maalaisidylli luonnon väreissä