Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä
Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.
1. Tarkkaile biojäteastiaasi
Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.
2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä
Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.
3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti
Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.
4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia
Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?
5. First in first out
Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.
6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi
Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!
7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi
Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.
8.Käytä aistejasi
Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.
9.Osta punalaputettuja tuotteita
Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.
10. Osta sesonkituotteita
Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!
Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.
Lotta Agaton, yksi Ruotsin merkittävimmistä sisustussuunnittelijoista ja stailaajista, oli suunnittelemassa tätä kodikasta ja lämmintunnelmaista maalaiskeittiötä, jossa keskiössä ovat ruoka ja seurustelu.
Lue lisää aiheesta Maalaisidylli luonnon väreissäLotta Agaton teki Keittiömaailmalle neljä kaunista kattausta Luonto-värikokoelman sävyistä.
Lue lisää aiheesta Lotta Agatonilta 4 upeaa kattausta trendikkäissä Luonto-väreissäTämän vuoden keittiötrendeissä näkyvät maanläheiset värit ja luonnolliset materiaalit, jotka tuovat kotiin rauhoittavaa tunnelmaa. Keittiömaailman uusi Luonto-värikokoelma sisältää kymmenen näihin trendeihin täydellisesti sopivaa sävyä. Nämä luonnosta kumpuavat värit kestävät aikaa ja säilyttävät charminsa myös muuttuvissa väritrendeissä. Keittiön värimaailma on yhä vahvempi osa koko kodin tunnelmaa ja väritystä.
Lue lisää aiheesta Väri tulee keittiöön! Luonnonläheiset sävyt ovat nyt haluttujaSupermattalaminaatti on erittäin kestävä ja laadukas materiaali. Matta pinta ei heijasta valoa, mikä tekee materiaalista silmille miellyttävää. Materiaali on myös helposti puhtaana pidettävä, eivätkä sormenjäljet näy pinnalla.
Lue lisää aiheesta Supermattalaminaatti