Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Inspiraatio & Trendit Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista

Ruotsalainen sisustussuunnittelija ja stailisti Lotta Agaton suunnitteli Keittiömaailmalle syksyiset kattaukset, jotka sointuvat täydellisesti uuden Luonto-värikokoelman sävyihin. Agaton jakaa vinkkinsä myös kodikkaan ja lämmintunnelmaisen keittiön suunnitteluun.

Lue lisää aiheesta Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista

Inspiraatio & Trendit Tätä suomalaiset toivovat nyt keittiöltä

Suomalaiset toivovat keittiöihinsä lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. Muun muassa nämä asiat selviävät Novartin Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta. Myös kiinteistönvälitysyhtiö Bo LKV:ssa on huomattu ostajien kiinnostus käytännöllisiin keittiöihin.

Lue lisää aiheesta Tätä suomalaiset toivovat nyt keittiöltä

Inspiraatio & Trendit UUTUUS: Nordic Nature - keittiö, jonka luonto on muotoillut

A la Carte -keittiöiden uusi Nordic Nature -mallisto on saanut inspiraationsa pohjoisen luonnon majesteettisista tammimetsistä. Uutuuskeittiön tumma puunsävy sopii täydellisesti tämän hetken sisustustrendeihin. Juuri nyt ajankohtaisia ovat myös malliston kauniisti uurretut ovet sekä kalusteiden pyöristetyt kulmat.

Lue lisää aiheesta UUTUUS: Nordic Nature - keittiö, jonka luonto on muotoillut

Inspiraatio & Trendit Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus

Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia, ja etätöiden lisäännyttyä mökeillä vietetään yhä enemmän aikaa. Erityisesti kakkosasuntona tai vapaa-ajanasuntona toimivan mökin keittiölle asetetaan jo perus kesämökkikeittiötä enemmän vaatimuksia.

Lue lisää aiheesta Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus