U-keittiö sopii parhaiten isoon tilaan

U-mallinen keittiö vie suhteellisen paljon tilaa muihin keittiömalleihin verrattuna, joten se onkin varsinkin omakotitalojen perheiden suosiossa.

Keittiömaailma Järvenpää, Petra-keittiöt Suunnittelu: Hanna Ikonen Ovimalli: Saara, valkoinen maalattu peiliovi Kalusteiden + kodinkoneiden hinta: 20 512€

U-keittiö

- U-keittiössä kalusteet ovat sijoitettuna kolmelle seinälle. Suunnittelussa on huomioitava, että keskelle jää riittävästi tilaa. U-keittiö sopii siis hyvin suuriin tiloihin, jossa on paljon seinäpintaa. U-keittiö tarjoaa runsaasti työskentely- ja säilytystilaa. Keittiöön muodostuu kaksi kulmaa, jotka kannattaa myös hyödyntää erilaisilla kulmakaapeilla ja mekanismeilla. Kulmaan on myös mahdollista sijoittaa liesi ja uuni.

Suunnittelussa kannattaa huomioida lattiatila. Jos huone on kovin suuri, saattaa välimatka eri työskentelykohtiin olla liian pitkä ja silloin esimerkiksi väliin jäävä saareke voisi toimia apupöytänä kaapistojen välissä. Jos taas huone on pieni, saattaa huoneesta tulla ahdas.

U-mallinen keittiö

- U-mallisessa keittiössä on usein vähän tilaa keskellä, joten ruokapöytä ei välttämättä mahdu samaan huoneeseen, siksi vaatii siis paljon tilaa jos kaikki toiminnot halutaan samaan huoneeseen. U-mallisessa keittiössä toteutuu ehkä parhaiten työskentelykolmio ajatus, eli keittiön saa suunniteltua hyvin ergonomiseksi. U-keittiössä mahtuu hyvin työskentelemään parikin kokkia samaan aikaan sekä liikenne keittiössä on muutoinkin vähäisempi kuin siinä ei ole läpikulkumahdollisuutta.

G-mallinen keittiö

- U-keittiötä kun jatketaan hieman niemekkeellä, niin saadaan G-keittiö. Tässä pitää huomioida, ettei niemeke ole liian pitkä, jotta se sulkisi esteettömän kulun keittiöön. Myös kannattaa ottaa huomioon se, että siinä on tilaa mahdolliselle liedelle ja uunille tai tarjoilutilaa aamiaispöytänä.

- G-malliseen keittiöön liitetty niemeke toimii usein ruokapöytänä esimerkiksi aamiais/iltapalanaposteluun.

Miten kodinkoneet kannattaa sijoittaa U-keittiössä.

- U-keittiön koneiden sijoittelussa kannattaa noudattaa yleistä työskentelykolmio mallia. Jos keittiö on pieni, saattaa olla hankala sijoittaa esimerkiksi astianpesukone altaan välittömään läheisyyteen kätevästi.

A la Carte -keittiöt Festa asuntomessut 2014

L -keittiö

A la Carte -keittiöt Festa 271, maalattu vedunura ovi

Lue lisää Magazinesta keittiöaiheisia artikkeleita!

Keittiön välitilan laminaatti Keittiömaailma

I-keittiö