Blogi: Väriä keittiöön

Syksy on uuden alkua. Tänä vuonna syksyn henki näkyy keittiössä uusina, rohkeina väriyhdistelminä. Täysvalkoinen keittiö vaihtuu keltaiseen, turkoosiin tai syvään metsänvihreään.

A la Carte -keittiöt Grano 217 kiiltävä akryyliovi okra ja Inverno 161 kiiltävä akryyliovi valkoinen + Sound Unit sekä LUNA valaistu välitilaelementti
Keittiömaailma Forssa, keittiöt, kylpyhuoneet, säilytysjärjestelmät
A la Carte -keittiöt Framilla Grano ja Scuro

Keltaisen eri sävyt tuovat vitamiiniruiskeen keittiön pimeneviin syysiltoihin

Väriä keittiöön

Valkoinen keittiö on kauan ollut suomalaisten lemmikki: turvallinen, tyylipuhdas valinta Alvar Aallon henkeä ja perintöä kunnioittaen. Valtaosa meidänkin myymistämme keittiöistä ovat valkoisia.

Valkoinen väri on nauttinut niin kauan hallitsijan asemasta, että emme enää muista aikoja jolloin väri oli vahvasti esillä. 50- ja 60-luvuilla keittiöt olivat usein sinisiä tai vihreitä. Värilliset mainoskuvat 70-luvun lehdissä kirkuivat sinapinkeltaista, myrkyn vihreää tai oranssia. Vasta 80-luvulla alkoivat keittiöt muuttua kokovalkoisiksi. Syynä lienee elementtitalojen massarakentamisen aikakausi, jolloin helpointa oli myydä neutraalia valkoista – niin seinissä kuin kalusteissa.

Uskon ja toivon, että valkoisuuden ylivallassa saturaatiopiste on jo saavutettu. Liikehdintää värikkäämpään suuntaan on havaittavissa ja rakentamisessakin osataan jo tarjota värivaihtoehtoja. Onneksi!

Koti ja keittiö ovat meille henkilökohtaisin paikka maailmassa. Keittiöön kiintyy ja siellä viettää paljon aikaa. Valinnat ovat yksilöllisiä ja kauneus sekä kodikkuus muodostuvat henkilökohtaisista mieltymyksistä. Väreillä on merkittävä vaikutus tilan tunnelmaa ja asukkaan mielentilaan.

A la Carte -keittiöt Legno 479 saarni luonnonväri ja Neve 96T maalattu mdf ncs erikoisväri
Keittiömaailma A la Carte -keittiö Scuro

Punainen hehkuu rohkeutta ja voimaa. Yhä useammin punainen löytää tiensä myös keittiöön - skandinaavinen minimalismi saa upean kumppanin punaisesta väristä.

Asuntomessut 2016 A la Carte -keittiöt, Passiivikivitalo Skaala, Kohde 8
Petra-keittiöt Milka 96H maalattu tummanharmaa mdf ja Riia 167 mikrolaminaatti tummanruskea puusyy

Sininen, vihreä ja sinivihreä saavat inspiraationsa luonnon elementeistä.

Keittiömaailma A la Carte -keittiöt Graffio
Trendivärit syksy 2016

Syksyn värisuosikkimme ovat tässä. Syksyn trendivärit ovat tummanvihreä, keltavihreä, vaaleansininen, usvanvalkoinen ja pinkki.

Keittiö on parhaimmillaan itseilmaisun areena. Sitruunankeltaisella ovella voit kuvastaa iloisuuttasi, sinisen eri sävyissä hehkuvilla kaakeleilla luovuuttasi ja jadenvihreällä seinällä elinvoimaisuuttasi.

Valkoisessa keittiössä on puolensa. Valkoisuus tuo avaruutta, lisää valoisuutta ja mahdollistaa muilla tavaroilla ja kalusteilla värileikittelyn. Pelkään kuitenkin, että valkoinen keittiö on ollut vain turvallinen tapa. Trendinäkin se on jäämässä taka-alalle. Värit vaativat herkkyyttä kuunnella omia mieltymyksiä ja rohkeutta toteuttaa valintoja.

Mistä sitten kannattaa aloittaa, kysyy varovasti keittiönsä värittämisestä innostuva.

Keittiö on tilassa ja tilan pintojen ja elementtien väreissä kokeilulle on monta mahdollisuutta. Verhot ikkunaan, sininen ruokapöytä tai pieni seinäkaistale, joka on helppo maalata tai pinnoittaa.

Keittiön varusteilla saadaan myös helposti väripisteitä valkoiseen maailmaan. Punainen kahvinkeitin tai limenvihreä leivänpaahdin, miltä kuulostaisi? Välitila on seuraava helppo askel kohti värikkäämpää keittiötä: kaakeleita voi maalata, välitilaan voi laittaa sisustuslevyn tai vaikkapa asentaa valokuvan.

Väreillä kokeilu ei edellytä kokonaista keittiöremonttia – pienistä puroista kasvaa värikäs valtameri. Kun se täydellinen remontti on ajankohtainen, keittiösuunnitelmien 3D-mallennuksissa kalusteet ja tilan pinnat ovat halutuissa värissä. Värikäs keittiö on siitä vain askeleen päässä.

Eeva Kokkonen,
Tuotepäällikkö, Sisustusarkkitehti SIO
Novart Oy