Keittiömestari Miki Puikkosen vinkit kotikeittiöön - mihin kotikokin kannattaa erityisesti panostaa

Reseptit

Lahtelainen keittiömestari, MasterChef 2020 -kilpailussakin kokannut Miki Puikkonen kävi vierailulla Helsingin myymälässämme Keittiömaailma Fabianinkadulla. Miki valmisti A la Carte -keittiössä Hokkaido-kurpitsaa kahdella tapaa sekä kasviksia. Ruoka valmistui laadukkailla Mielen kodinkoneilla.
Katso video helposta ja maukkaasta reseptistä!

Kokkailun lomassa Mikillä oli aikaa jutella keittiöistä ja ruoanlaitosta. Kysyimme Mikiltä, mitkä asiat hänen mielestään on erityisen tärkeää ottaa huomioon keittiötä suunniteltaessa.

Mikin vinkit kotikeittiöön:

1. Tilan tärkeys

Tilaa ei varmaan koskaan ole liikaa, mutta aivan liian vähäinen tila alkaa pitemmän päälle ärsyttämään ja häiritsee ruoanlaiton nautintoa. Miki suosittelee kiinnittämään huomiota erityisesti:
- Pitkä ja syvä laskutila
- Mieti, miten saat tilaa kaikille tarvitsemillesi laitteille
- Työtasolle tulisi mahtua iso leikkuulauta ja sen viereen kulhoja ja välineitä

2. Pienkoneet helposti saatavilla

Ruoanlaitto sujuu jouhevammin, kun tarvittavat välineet ovat kätevästi esillä. Mieti ainakin näitä asioita:
- Jokaiselle pienlaitteelle, jota käytät säännöllisesti, tulisi olla oma, mietitty paikkansa, jossa laite on joko heti käyttövalmiina tai helposti esille otettavissa.
- Priorisoi laitteita, joita käytät useimmin. Mikille itselleen erityisen tärkeää on pitää leivänpaahdin ja kahvinkeitin esillä.

3. Vesipiste

Vettä käytetään keittiössä niin ruoanlaitossa, ainesten huuhtelussa kuin puhdistuksessa. Vesipisteen osalta Miki vinkkaa huomioimaan:
- Altaan on oltava tarpeeksi iso ja toimiva omiin käyttötarkoituksiin.
- Hyvä hana on must! Käsienpesun täytyy sujua vaivattomasti.
- Vanha kunnon tiskipöytä pitää puolensa, näin veden kanssa ei tarvitse arastella, vaikka sitä sattuisi välillä roiskumaankin.

4. Valaistus

Hyvä valaistus tekee kokkaamisesta kivempaa.
- Valitse tarpeeksi kirkkaat valot, jotta näet hyvin.
- Valaisimissa on oltava hyvä valoteho.
- Jos keittiössä on yläkaapit, niiden alapuoli on hyvä paikka valonlähteelle.
- Myös epäsuoraa valoa on hyvä olla, sillä voit luoda myös tunnelmaa.

5. Liesitaso

Liesi on yksi ruoanlaiton käytetyimpiä osa-alueita. Sen osalta Mikillä on vahva, omakohtainen näkemys:
- En sijoittaisi kaappia liesitason päälle vaan mieluummin pidän lieden yläpuolen avoimena tilana.

Yleisenä neuvona Miki vinkkaa valitsemaan keittiöön ennemmin aina yksi-kaksi hyvää työvälinettä viiden huonon sijaan.

Jokainen keittiö ja kokki on toki oma yksilönsä ja Miki kannustaakin miettimään tarpeet omien lähtökohtien mukaan. Suunnittelussa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun ja kertoa rohkeasti omat toiveet ja tarpeet.

Kuka: Miki Puikkonen, keittiömestari ja yrittäjä Lahdesta. Toimii Lahdessa Mukkulan Kartanon keittiömestarina. Osallistui Master Chef Suomi 2020 -kilpailuun.

Miki Puikkonen, Hokkaidon kurpitsa

Miki Puikkonen

Keittiömestari ja yrittäjä Lahdesta

Lahden Mukkulan Kartanon keittiömestari

Osallistui Master Chef Suomi 2020 -kilpailuun