Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Luokka: Blogit

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Blogit Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Lue lisää aiheesta Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen
A la Carte -keittiöt Kitchen ID  - Keittiön uusi ilme

Blogit Nämä hyötykasvit menestyvät keittiössä

Kasvit, hyötykasvit ja yritit tekevät keittiöstä viihtyisän. Lue, mitkä kasvit menestyvät keittiössä!

Lue lisää aiheesta Nämä hyötykasvit menestyvät keittiössä
Aamiaskaappi moneen käyttöön

Blogit Aamiaiskaappi viinikaappina

Aamiaiskaappi sopii myös muuhun tarkoitukseen kuin aamiaistarvikkeille. Sisusta vaikka viinikaapiksi illalliskutsuille. Katso vinkit!

Lue lisää aiheesta Aamiaiskaappi viinikaappina
A la Carte -keittiöt Alone 371

Blogit Aamiaskaappi tuli jäädäkseen

Aamiaiskaappi on se yksittäinen keittiön elementti, jota lähes jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija harkitsee jossain vaiheessa. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä sen suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Lue lisää aiheesta Aamiaskaappi tuli jäädäkseen