Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Luokka: Blogit

Blogit Kesän mausteseokset ja -kastikkeet

Vuodenaikojen vaihtuessa muuttuvat ruokailutottumuksemmekin. Talvella taattuja suosikkiruokia ovat lämmittävät keitot ja laatikot, mutta kesä tuo tullessaan kevyet salaatit ja grilliherkut sekä paljon tuoreita hedelmiä ja kasviksia.

Siispä listasimme viisi herkullista kotitekoista mausteseosta ja -kastiketta, jotka auttavat tuomaan kesäsesongin raaka-aineiden maut paremmin esiin ja antavat kesäkokkailullesi uutta pontta.

Lue lisää aiheesta Kesän mausteseokset ja -kastikkeet

Blogit Tee keittiöstäsi ekologisempi – 5 vinkkiä

Ympäristön ja kestävän kehityksen huomioiminen on yhä tärkeämpää. Keittiö on kodin sydän myös tässä asiassa; keittiön kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä, ja keittiö on se paikka, jossa ympäristöä kuormittavaa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään.

Lue lisää aiheesta Tee keittiöstäsi ekologisempi – 5 vinkkiä

Blogit Janna remontoi kaupunkikotinsa keittiöstä avaran tilaihmeen

Laulaja Jannan keittiö koki täydellisen muodonmuutoksen, kun pieni keittokomero vaihtui remontin myötä vaaleaan ja avonaiseen Petran Raami-keittiöön.

Lue lisää aiheesta Janna remontoi kaupunkikotinsa keittiöstä avaran tilaihmeen
Petra-keittiöt kollaasi

Blogit Neljä asiaa, joita kannattaa miettiä keittiönkaappeja valitessasi

Katso vinkit mitä kannattaa muistaa kun valitset keittiönkaappeja.

Lue lisää aiheesta Neljä asiaa, joita kannattaa miettiä keittiönkaappeja valitessasi