Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Luokka: Blogit

Blogit Yönsininen keittiö tuo tunnelmaa

Tämä keittiö koki remontissa täydellisen muodonmuutoksen. Toimiva, linjakas ja persoonallisen keittiö sai ajattoman ja pehmeän mustansinisen sävyn.

Lue lisää aiheesta Yönsininen keittiö tuo tunnelmaa

Blogit Kaleidoskooppi-tyyli keittiön sisustuksessa

Keittiötrendit ovat tulossa lämpimämmiksi ja leikkisämmiksi, ja kuviot, muodot ja värit raikastavat kotia. Matkustellessamme törmäämme eksoottisiin kohteisiin, kuten Marokko ja Itä-Eurooppa, jotka tarjoavat inspiraatiota eläväisempään ympäristöön.

Lue lisää aiheesta Kaleidoskooppi-tyyli keittiön sisustuksessa

Blogit Tiesitkö, miten monta vaihetta keittiön valmistus vaatii?

Nastolalaisella kalustetehtaalla käy kuhina: se, että sinä saat uuden keittiön, vaatii monta työvaihetta ja monta työntekijää. Kotimaisten AlaCarte- ja Petra-keittiöiden valmistuksessa minimoidaan kaikki ympäristövaikutukset ja vannotaan laadun nimeen. Katso video!

Lue lisää aiheesta Tiesitkö, miten monta vaihetta keittiön valmistus vaatii?

Blogit Syksyn kuumin trendi: kasvata chili ja yrtit omasa yrttitarhassa

Syksy on ruoanlaittajalle ihanteellista aikaa. Viileä kausi tarjoaa aineksia, jotka sopivat täydellisesti esimerkiksi patoihin ja maukkaisiin jälkiruokiin. Miksi et kasvattaisi joitain aineosista omassa keittiössäsi?

Lue lisää aiheesta Syksyn kuumin trendi: kasvata chili ja yrtit omasa yrttitarhassa