Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Luokka: Blogit

Blogit Vida-keittiön elementeillä sisustuksellisuutta ja toiminnallisuutta

A la Carten Vida-keittiö rakentuu moduulimaisista elementeistä, joita voi yhdistellä lähes rajattomasti omaan arkeen sopivaksi kokonaisuudeksi.

Lue lisää aiheesta Vida-keittiön elementeillä sisustuksellisuutta ja toiminnallisuutta

Blogit A la Carten Vida-keittiö kutsuu ympärilleen aamusta iltaan

A la Carten Vida-keittiö innostaa uudenlaiseen keittiösuunnitteluun ja tekee keittiöstä kodin todellisen keskipisteen. Tässä keittiössä viihtyy aamusta iltaan!

Lue lisää aiheesta A la Carten Vida-keittiö kutsuu ympärilleen aamusta iltaan

Blogit Kuukauden resepti: Hamppupesto

Reseptit: Aurora Estate Oy, Sirly Schinmann Kuvat: Tommi Hynynen

Keittiömaailman maaliskuun resepti on keväisen vihreä hamppupesto keittiömestari Sirly Schinmannin tapaan.

Lue lisää aiheesta Kuukauden resepti: Hamppupesto

Blogit Moodboards by Lotta Agaton

Keittiösuunnittelussa ei ole koskaan ollut yhtä paljon valinnanvaraa
värien, materiaalien ja erityyppisten fiksujen ratkaisujen suhteen.
Sisustaja Lotta Agaton loi valintojen helpottamiseksi Keittiömaailman
käyttöön moodboardeja, joissa erityyppiset materiaalit ja värit
sointuvat täydellisesti yhteen.

Lue lisää aiheesta Moodboards by Lotta Agaton