Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä

Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Hanna Gullichsen  Bistro-keittiössä

Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.

Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.

1. Tarkkaile biojäteastiaasi

Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.

2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä

Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.

3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti

Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.

4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia

Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?

5. First in first out

Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.

6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi

Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!

7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi

Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.

8.Käytä aistejasi

Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.

9.Osta punalaputettuja tuotteita

Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.

10. Osta sesonkituotteita

Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!

Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.

Luokka: Blogit

Blogit Keittiön työtasot – ruostumattoman pinnan uudet kuviot

Ruostumaton teräs on kasvattanut suosiotaan keittiön työtason materiaalina. Stalan uutuus StalaTex™ tekee terästasosta myös sisustuksellisen.

Lue lisää aiheesta Keittiön työtasot – ruostumattoman pinnan uudet kuviot

Blogit Viisi keittiösaarekeideaa

Ei ole ihme, että keittiösaareke on yksi niistä ominaisuuksista, joita keittiöremontista haaveilevat kodinomistajat eniten haluavat.

Saarekkeesta on valtavasti käytännön hyötyä, ja se luo keittiöön ilmavan, avoimen pohjaratkaisun, mikä tekee saarekkeesta täydellisen yhdistelmän tyyliä ja hyötyä.

Lue lisää aiheesta Viisi keittiösaarekeideaa

Blogit Laminaattitasoon integroitu allas

Tyylikäs, käytännöllinen, helppohoitoinen. Tässä kolme syytä, jotka tekevät laminaattiin integroitavasta allasmallistosta niin suositun.

Lue lisää aiheesta Laminaattitasoon integroitu allas

Blogit Keittiösuunnittelu - näin saat toimivan keittiön

Arjen ilo on toimiva keittiö. Kun puitteet on keittiössä kunnossa, sujuu kokkailutkin vaivatta.

Toimivan ja erilaisiin tilanteisiin muuntautuvan keittiön suunnittelu on helppoa, sillä tarjolla on laaja valikoima kaikille sopivia ratkaisuja. Katso täältä vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun lähdet suunnittelemaan toimivaa keittiötä.

Alla olevalla videolla Vantaan Keittiömaailman keittiösuunnittelija Valtteri Järviluoma esittelee toimivia ratkaisuja keittiöön.

Lue lisää aiheesta Keittiösuunnittelu - näin saat toimivan keittiön