Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Luokka: Blogit

A la Carte -keittiöt Neve 960

Blogit 7 yleisintä virhettä keittiösuunnittelussa – ja kuinka vältät ne

Keittiöremontti on iso projekti. Päätöksiä on tehtävä useita ja asioita on katsottava monelta kantilta. Listasimme seitsemän vinkkiä, joilla vältät yleisimmät virheet, joita uuden keittiön suunnittelussa usein tehdään.

Lue lisää aiheesta 7 yleisintä virhettä keittiösuunnittelussa – ja kuinka vältät ne
Petra-keittiöt kollaasi

Blogit Neljä asiaa, joita kannattaa miettiä keittiönkaappeja valitessasi

Katso vinkit mitä kannattaa muistaa kun valitset keittiönkaappeja.

Lue lisää aiheesta Neljä asiaa, joita kannattaa miettiä keittiönkaappeja valitessasi
Kasvispatasalaatti resepti

Blogit A la Carte -keittiössä valmistuu: Kasvispatasalaatti

Aitoa Arkiruokaa -blogista tuttu Alexander Trivedi kokkasi Keittiömaailmalle maukkaan kasvispatasalaatin.

Lue lisää aiheesta A la Carte -keittiössä valmistuu: Kasvispatasalaatti
Keittiömaailma

Blogit Mitä keittiö maksaa - ja kuinka voit vaikuttaa sen hintaan

Keittiön hintaan voi vaikuttaa esimerkiksi materiaalivalinnoilla. Lue, mistä keittiön hinta muodostuu ja miten voit alentaa sen hintaa.

Lue lisää aiheesta Mitä keittiö maksaa - ja kuinka voit vaikuttaa sen hintaan