Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Luokka: Blogit

Blogit Yönsininen keittiö tuo tunnelmaa

Tämä keittiö koki remontissa täydellisen muodonmuutoksen. Toimiva, linjakas ja persoonallisen keittiö sai ajattoman ja pehmeän mustansinisen sävyn.

Lue lisää aiheesta Yönsininen keittiö tuo tunnelmaa

Blogit Kaleidoskooppi-tyyli keittiön sisustuksessa

Keittiötrendit ovat tulossa lämpimämmiksi ja leikkisämmiksi, ja kuviot, muodot ja värit raikastavat kotia. Matkustellessamme törmäämme eksoottisiin kohteisiin, kuten Marokko ja Itä-Eurooppa, jotka tarjoavat inspiraatiota eläväisempään ympäristöön.

Lue lisää aiheesta Kaleidoskooppi-tyyli keittiön sisustuksessa

Blogit Tiesitkö, miten monta vaihetta keittiön valmistus vaatii?

Nastolalaisella kalustetehtaalla käy kuhina: se, että sinä saat uuden keittiön, vaatii monta työvaihetta ja monta työntekijää. Kotimaisten AlaCarte- ja Petra-keittiöiden valmistuksessa minimoidaan kaikki ympäristövaikutukset ja vannotaan laadun nimeen. Katso video!

Lue lisää aiheesta Tiesitkö, miten monta vaihetta keittiön valmistus vaatii?

Blogit Syksyn kuumin trendi: kasvata chili ja yrtit omasa yrttitarhassa

Syksy on ruoanlaittajalle ihanteellista aikaa. Viileä kausi tarjoaa aineksia, jotka sopivat täydellisesti esimerkiksi patoihin ja maukkaisiin jälkiruokiin. Miksi et kasvattaisi joitain aineosista omassa keittiössäsi?

Lue lisää aiheesta Syksyn kuumin trendi: kasvata chili ja yrtit omasa yrttitarhassa