Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Luokka: Blogit

Blogit Kuinka pienen keittiön saa tuntumaan isolta

Kuinka saada pieni keittiö tuntumaan isolta? Ruotsalainen, tunnettu sisustaja Lotta Agaton loi Keittiömaailman kanssa pienen, persoonallisen ja tunnelmallisen keittiön verhoamalla sen kokonaan tammeen.

Lue lisää aiheesta Kuinka pienen keittiön saa tuntumaan isolta

Blogit Kuukauden resepti: vappumenu

Reseptit: Aurora Estate Oy, Sirly Schinmann Kuvat: Tommi Hynynen

Keittiömaailman huhtikuun reseptinä on vappuinen kattaus keittiömestari Sirly Schinmannin tapaan.

Lue lisää aiheesta Kuukauden resepti: vappumenu

Blogit Toimiva keittiö mukautuu arkeen

Kodilta ja keittiöltä vaaditaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Yhtenäisenä osana kotia keittiöstä on tullut monelle paikka, jonka kautta päivä kulkee aamusta iltaan.

Mitä jos keittiötä ei suunniteltaisiinkaan vain keittiötoimintojen mukaan, vaan monipuolisesti päivän kaikki toiminnot ja arjen sujuvuus huomioiden? Katso, kuinka A la Carten Vida-keittiö mukautuu tilanteesta toiseen!

Lue lisää aiheesta Toimiva keittiö mukautuu arkeen

Blogit Vida-keittiön elementeillä sisustuksellisuutta ja toiminnallisuutta

A la Carten Vida-keittiö rakentuu moduulimaisista elementeistä, joita voi yhdistellä lähes rajattomasti omaan arkeen sopivaksi kokonaisuudeksi.

Lue lisää aiheesta Vida-keittiön elementeillä sisustuksellisuutta ja toiminnallisuutta