Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen
Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.
Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.
Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.
Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.
Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.
Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.
Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen
- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa
- Älä syö yli energiantarpeesi
- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen
- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään
- Suosi lähituotantoa
Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa
Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.
Lue lisää aiheesta:
Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>
Keittiön valaistus on hyvä miettiä tarkkaan. Hyvän työskentelyvalon lisäksi keittiötilassa kannattaa satsata myös valon muunneltavuuteen.
Lue lisää aiheesta Keittiön valaistuksen suunnittelu – sisustusarkkitehdin 4 tärkeää ohjenuoraaTällä hetkellä moni meistä viettää paljon aikaa kotona. Rakkaille ja lähimmäisille annetaan enemmän aikaa, ja kodista on tullut yhä tärkeämpi paikka elämässämme. Keittiö on tunnetusti kodin sydän, ja sen merkitys kodin tärkeimpänä paikkana on vain kasvanut. Keittiössä paitsi laitetaan ruokaa, entistä useammin työskennellään, tehdään läksyt, keskustellaan, pelataan lautapelejä tai vain oleskellaan. Tässä pari vinkkiä elämään keittiössä!
Lue lisää aiheesta Asioita joita voi tehdä keittiössäTyylikäs, käytännöllinen, helppohoitoinen. Tässä kolme syytä, jotka tekevät laminaattiin integroitavasta allasmallistosta niin suositun.
Lue lisää aiheesta Laminaattitasoon integroitu allasRuostumaton teräs on kasvattanut suosiotaan keittiön työtason materiaalina. Stalan uutuus StalaTex™ tekee terästasosta myös sisustuksellisen.
Lue lisää aiheesta Keittiön työtasot – ruostumattoman pinnan uudet kuviot