Ruokahävikki kuriin – Hanna Gullichsenin 10 vinkkiä
Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Kurkkaapa biojäteastiaasi. Olisiko sinne päätyneestä ruoasta osa ollut kuitenkin pelastettavissa? Kaikkiaan kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy hävikiksi, ja kotitaloudet ovat yksittäisenä tahona suurin hävikin tuottaja. Omaa hävikin määrää voi vähentää jo pienillä valinnoilla ja toimintatapojen muutoksilla.
Ruokatoimittaja ja kokki Hanna Gullichsen listasi 10 helppoa vinkkiä hävikin vähentämiseksi.
1. Tarkkaile biojäteastiaasi
Biojätteen määrä kertoo, kuinka olet onnistunut hävikin vähentämisessä. Mitä nopeammin astia täyttyy, sitä enemmän sinulla on petrattavaa.
2. Pidä merkkaustussia jääkaapin vieressä
Laita tussi roikkumaan tai teipillä jääkaapin viereen, ja merkitse kaikkiin jääkaappiin ja pakkaseen laittamiisi rasioihin päivämäärä sekä rasian sisältö. Näin ne eivät unohdu kaapin syövereihin.
3. Osta vain tarpeeseen ja suunnitelmallisesti
Suunnittele kauppareissusi. Käy kaupassa mieluummin vaikka vain päivän tai parin aterioita varten kuin ostaaksesi viikoksi ruokatarvikkeita ilman selvää suunnitelmaa, mitä aiot niistä valmistaa.
4. Älä sorru ostamaan isoja määriä vain hinnan takia
Säästät hävikissä ja myös rahassa, kun ostat vain tarvitsemasi määrän. Esimerkiksi sitruunat ja avokadot ovat usein kilohinnaltaan pusseissa halvempia, mutta kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään osan pussista käyttämättömänä pois?
5. First in first out
Mikä menee jääkaappiin ensin, käytetään myös ensin. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin, joita täydennetään helposti ennen kuin edelliset ostokset on kulutettu.
6. Tee tummat vihannekset entistä tummemmiksi
Jos vihannekset uhkaavat nahistua ja tummua, laita ne uuniin ja paahda maukkaiksi!
7. Yrtit pakkaseen tai yrttiöljyksi
Pakasta nippu yrttejä ja raasta suoraan ruokaan. Tai valmista yrteistä yrttiöljy, joka kestää kauemmin kuin tuoreet yrtit pöydällä.
8. Käytä aistejasi
Parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Haju- ja makuaistisi kyllä kertovat, jos jotain tuotetta ei voi enää käyttää.
9. Osta punalaputettuja tuotteita
Auta kauppoja vähentämään hävikkiä ostamalla vanhentumassa olevia tuotteita.
10. Osta sesonkituotteita
Pidä satokausikalenteri esillä muistuttamassa sesongin tuotteista. Silloin tuotteet ovat edullisimmillaan ja parhaimmillaan, ja ruokalehdet ja -blogit kokkaavat usein herkkuja juuri noista raaka-aineista. Inspiroidu suosikkisivustollasi ja kipaise kauppaan!
Lukaise myös Hannan resepti ylijääneiden perunoiden hyödyntämiseksi.
Maailmanlaajuisesti suurimmat huonekalumessut järjestettiin taas vuosien jälkeen Milanossa. Esillä oli huonekalumuotoilun uusimpia tuotteita ja trendejä maailmalta. Tässä messuilta keräämämme viisi nostoa näkyvissä olevista trendeistä.
Lue lisää aiheesta Milanon trendiraporttiKun on aika remontoida keittiötä, on mukavaa lisätä väriä. On kuitenkin muutama asia, joita on syytä varoa. Esittelemme muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun värität keittiötäsi.
Lue lisää aiheesta Sisustussuunnittelijan neuvot värin valintaanTämän vuoden keittiötrendit noudattelevat aiempia vuosia, mutta poikkeuksellinen aika on luonut uusia vivahteita myös asumiseen.
Lue lisää aiheesta Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointiaRuotsalainen sisustussuunnittelija ja stailisti Lotta Agaton suunnitteli Keittiömaailmalle syksyiset kattaukset, jotka sointuvat täydellisesti uuden Luonto-värikokoelman sävyihin. Agaton jakaa vinkkinsä myös kodikkaan ja lämmintunnelmaisen keittiön suunnitteluun.
Lue lisää aiheesta Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista