Jouluinen brunssi

Blogit

Reseptit: Aurora Estate Oy, Sirly Schinmann Kuvat: Marko Vasara

Pikkujoulua voi hyvin viettää myös brunssin merkeissä. Keittiömestari Sirly Schinmann loihti Keittiömaailman käyttöön jouluisen brunssikokonaisuuden, joka on nopea ja helppo toteuttaa joulukiireidenkin keskellä. Tämä brunssi maistuu vaikkapa ystävän tullessa kyläilemään tai kun kaipaat romanttista hetkeä puolisosi kanssa. Brunssin yksinkertaisuudesta huolimatta Sirly ei kuitenkaan tingi laadusta edes kiireessä.

Reseptit on toteutettu ja kuvattu Sirlyn upeassa, uuteen kotiin suunnitellussa Petra-keittiössä.

Joulubrunssi Sirly Schinmann -Keittiömaailma

Joulubrunssi-menu Sirlyn tyyliin

Alkudrinkki
Rieskapizza
Kinkku ja savuporo rullat
Juustolautanen
Jouluiset letut

Jouluinen tervetulodrinkki

1 drinkkiin tulee:
4cl laadukasta vodkaa
1 tl mustaherukka hilloa
2cl glögi tiivistettä
jäitä
vichyä

Laita lasin pohjalle hillo ja täytä lasi jäillä. Kaada päälle vodka, täytä lasi vichyllä ja viimeisenä kaada glögi lasin reunalta. Glögi valuu kauniisti pohjalle. Viimeistele drinkki jäisellä vadelmalla ja rosmariinin oksalla. Drinkki sekoitetaan pillillä kun sitä nautitaan.

Rieska pizza

1 iso rieska
0,5 punasipulia
6rkl maustamatonta tuorejuustoa
5rkl majoneesia
300g kylmäsavulohta
0,5dl puolukoita
Tilliä ja mätiä koristeluun

Levitä maustamatonta tuorejuustoa rieskan päälle. Leikkaa pizzapaloiksi. Asettele jokaiselle palalle lohta, mätiä ja pursota majoneesi. Leikkaa sipuli aivan pieneksi ja ripottele tasaisesti pizzan päälle. Koristele puolukoilla ja tillillä. Maailman helpoin pizza ja niin herkullinen! Vinkkinä, jos rieska ei ole aivan juuri leivottu, voit käyttää sen ennen täyttämistä nopeasti kuumassa uunissa, lämmin rieska on taas kuin tuore!

Savuporo ja kinkkurullat

Äitini teki näitä aina jouluisin. Meidän kirjan kuvauksissa nämä hävisivät hetkessä lautaselta ja uskon näiden olevan myös teidän perheen uusi herkku!

Tarvitaan
1 pkt keittokinkku leikkeleitä
1pkt kylmäsavuporo leikkeleitä
3 dl majoneesia
0,5 valkosipulin kynttä (tai oman maun mukaan enemmän)
Tarjoiluastiana Pentikin Ava tarjotin

Sekoita majoneesi ja raastettu valkosipuli keskenään. Laita pursotinpussiin. Leikkaa isommat keittokinkut puoliksi. Rullaa kinkut ja savuporo, pursota majoneesi sisälle.

Juustolautanen

Juustolautanen on monella jälkiruoka. Minulla on aina juustoja jääkaapissa siltä varalta, että ystävät piipahtavat kylään tai jos vain avaan pullon viiniä ja kaipaan jotain naposteltavaa. Tässä jouluisessa juustolautasessa on seuraavaa:

Roquefort sinihomejuustoa
Brie valkohomejuustoa
Viikunoita
Espanjalainen kinkkuvalikoima
granaatti omenaa
mustikoita sekä koristeena rosmariinin oksia.
Tarjoiluastiana Pentikin lasinen Tilda kakkuvati

Jouluiset crepit

ranskalaiset letut ovat taivaallisen hyviä!

3dl kylmää maitoa
2dl kylmää vettä
2 isoa luomu kananmunaa
1 dl speltti ydinvehnäjauhoja
1,5dl vehnäjauhoja
2,5 rkl sulatettua voita
ripaus kardemummaa
0,5tl suolaa
0,5 tl sokeria

Ota iso kulho tai yleiskone. Kaada kulhoon vesi, maito ja kananmunat. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella ainekset sekaisin niin, että pinnalle tulee pieniä kuplia. Lisää jauhot, sokeri, suola ja kardemumma, sekoita hyvin. Viimeiseksi lisää sulatettu voi, sekoita taikina ja laita jääkaappiin tunniksi. Tämän voi tehdä myös edellisenä iltana kaappiin valmiiksi odottamaan.
Paista letut kuumalla pannulla rypsiöljyssä ja voissa. Ranskalaiset Crepes letut ovat oikein ohuita ja helpoin on ehkä kaataa keskelle pannua vajaa dl taikinaa, riippuen pannun koosta, ja levittää lastalla tasaisesti pannulle.
Ensimmäinen lettu menee aina koiralle! 😉

Täyte
4dl Luomu kuohukermaa
0,5dl mascarpone juustoa
ripaus kanelia
4rkl sokeria
granaattiomenaa
vadelmia
vaahtokarkkeja
viikunoita
mustikoita

Vatkaa kuohukerma, mascarpone, sokeri ja kaneli vaahdoksi ja laita pursotinpussiin. Pyöritä jäähtyneet letut rullaksi, lisää lettujen sisälle marjoja ja vaahtokarkkeja.Pursota jouluinen täyte ja koristele marjoilla, vaahtokarkeilla, granaattiomenan siemenillä ja viikunoilla.