Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä

African Potsin hurmaava kokki Fatima Usman tutustutti meidät länsiafrikkalaisen keittiön saloihin. Illan suurin oppiläksy: mitä enemmän kokkeja, sitä hauskempaa keittiössä on.

Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä
Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä
Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä
Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä

Keittiömaailman Fabianinkadun myymälä täyttyi marraskuisena torstai-iltana toimittajista ja bloggareista, kun African Potsin hurmaava kokki Fatima Usman tutustutti meidät länsiafrikkalaisen keittiön saloihin. Illan suurin oppiläksy: mitä enemmän kokkeja, sitä hauskempaa keittiössä on.

”Jos luulette, että minä olen tullut tänne tekemään teille ruokaa, olette väärässä. Afrikkalaisessa keittiössä kaikki tehdään yhdessä”, Fatima Usman lataa ja remahtaa aurinkoiseen nauruun. Fabianinkadun Keittiömaailman A la Carte -keittiön puikkoihin on tarttunut todellinen Mama Africa. Usman on Helsingin Mäkelänkadulla sijaitsevan African Pots -ravintolan kokki, joka on onnistunut sytyttämään monessa suomalaisessa kipinän afrikkalaista keittiötä kohtaan.

Olemme Keittiömaailma goes Africa -illassa, jonne on kutsuttu ruuasta ja sisustuksesta kiinnostuneita toimittajia ja bloggareita. Illan aikana on tarkoitus oppia länsiafrikkalaisista ruokalajeista ja maustamisesta A la Carte ja Poggenpohl-keittiöiden tarjoamissa puitteissa. Harvoin on keittiössä runsaasti tilaa, mutta täällä jopa kaksikymmentä käsiparia saa villisti paistaa ghanalaisia munkkeja, hämmentää nigerialaista egusi-pataa ja pilkkoa hervottoman kokoista jamssia huippuunsa hiotuissa tiloissa.

Ruuanlaittoon, siis. Alun ujostelu on nopeasti ohi, kun Usman jakaa pilkkomis- ja paistamisvuoroja uteliaille toimittajille ja bloggareille. Induktioliesi on todellisessa tulikokeessa, kun raaka-aineet, mausteet ja pannut viuhuvat tasolla puolelta toiselle. Tutut hajut sekoittuvat tuntemattomampiin: kissakala, ruokabanaani ja fufujauhe herättävät kiinnostusta ruokakonkareissakin.

Mikä on tärkeintä keittiössä, kysymme bloggareilta.

”Avokeittiö, koska keittiö on kodin sydän. Toisekseen keittiön pitää näyttää ja tuntua omalta värien ja muotojen puolesta. Kolmanneksi keittiön pitää olla toimiva”, vastaa Liemessä-blogin Jenni Häyrinen.

”Tehokas liesi”, vastaa 52 Weeks of Deliciousness -blogin Anne kuin apteekin hyllyltä. Myös Kitchen Aid ja pressopannu saavat maininnan.

”Keittiön pitää olla kestävä ja laadukas, koska vietän siellä varmaan 50 prosenttia ajastani kotona”, vastaa Lisbet e.

Tutkailemme samalla Fabianinkadun myymälän kiinnostavimpia keittiöinnovaatioita. Petra-keittiöiden vuonna 2015 Red Dot -muotoilupalkinnon voittanut Plussa-kaappi on alakaapista ulosvedettävä työtaso, jonka alla on runsaasti säilytystilaa sisältävä laatikosto. Tämä tilaihme tuo keittiöön lisää työskentelytilaa ja piiloutuu kompaktisti laatikoston taakse, kun kaapin työntää kiinni.

Myös metallinen Wall-seinäjärjestelmä herättää ihastusta. Oman tyylin mukaan personoitava monitoimiseinä koostuu kiskoista, joihin voi kiinnittää haluamiaan keittiövälineitä: koukkuja, hyllytasoja, valaistuksen, magneettisen veitsitelineen tai vaikka pidikkeen keittokirjalle tai tabletille.

A la Carte -keittiön Stage-järjestelmä on kovassa käytössä illan aikana. Työtasolle tai seinälle asetettava kehikko tekee keittiön sisustuksesta helposti muunneltavan. Stageen voi asettaa yrttiruukkuja, mausteita, kukkasia, astioita, veitsiä tai muita esineitä vaihdeltavien tasojen ja laatikoiden mukaan. Nyt Stage on valloillaan afrikkalaisista siemenistä ja kuivatuista kasvinlehdistä, jotka toimivat länsiafrikkalaisen keittiön maustamisen peruselementteinä.

Palataan keittiön tohinaan. Mitä kaikkea olemme tänään oppineet Mama African tiukan lempeässä kokkikoulussa? Ainakin dawadawa-hedelmä on useimmille uusi tuttavuus, jonka siemenistä jauhettua ainetta tänään käytetään pinaattikastikkeen maustamiseen. Kuivattu katkarapujauhe eli crayfish on kiinnostava, voimakkaantuoksuinen mauste, joka taikoo pataruuat uuteen uskoon. Ghanalaiset munkit eivät lopulta eroa suomalaisista munkeista paljoakaan – jokin yhteinen sävel on siis löydetty suomalaisen ja länsiafrikkalaisten keittiöiden välillä.

Mikä on sitten seremoniamestari Fatima Usmanille tärkeintä ruuanlaitossa?

”Yhteistyö on ehdoton ykkösasia keittiössä. Ruokaa tehdään tiimissä, ja kaikki kunnioittavat toisiaan keittiössä”, vastaa Usman.

Yhdessä tekemisen ilon hän on onnistunut myös nopeasti tartuttamaan Fabbarin myymälään. Ehkä ruuan laittaminen yhdessä (rennolla otteella!) onkin juuri se puuttuva afrikkalainen mauste, jota suomalainen keittiö eniten kaipaa.

Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä
Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä
Keittiömaailma goes Africa -ilta. Afrikkalainen keittiö on yhteinen leikkikenttä