Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointia

Inspiraatio & Trendit

Tämän vuoden keittiötrendit noudattelevat aiempia vuosia, mutta poikkeuksellinen aika on luonut uusia vivahteita myös asumiseen.

A la Carte - Hiekka

Keittiö edustaakin vuonna 2022 edistyksellistä hyvinvointia ja rauhaa. Teemoiksi nousevat moneksi taipuva hybridikoti, elämää kestävä keittiö ja rauhalliset värit yllättävillä yksityiskohdilla.

  1. Hybridikoti, josta on moneksi

Kodin rooli on muuttunut ja vaikuttanut vallitseviin trendeihin ja siihen, mitä kaipaamme kodilta. Koti taipuu nykyään ravintolaksi, työpisteeksi ja rauhan tyyssijaksi. Inspiraatiota haetaan ulkopuolelta kahviloista, ravintoloista, spasta ja toimistoista, mutta kasvavassa määrin myös ympäröivästä luonnosta.

- Keittiöihin haetaan elämyksellisyyttä ja arjen luksusta, esimerkiksi kattamalla pöytä sävy sävyyn tyylikkäästi keittiön kanssa, kertoo A la Carte- ja Petra-keittiöitä valmistavan Novart Oy:n kaupallisen tuotevalikoiman päällikkö, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen.

Keittiöiden suunnittelussa käytetään yhä enemmän luovuutta, hyödynnetään tehokkaasti neliöitä, luodaan ravintolakokemusta ja halutaan mahdollistaa laatuaika perheen tai ystävien kanssa. Erilaiset tilaratkaisut tarjoavat vastauksen näihin toiveisiin, kuten vaikkapa aamiaiskaapit, taittuvat taskuovet ja sokkelilaatikko. Seinä- tai kattohyllyillä voidaan rikastuttaa tilaa keittiön kiinteiden elementtien lisäksi.

  1. Keittiö, joka kestää elämää

Olemme yhä tietoisempia vastuullisuudesta. Keittiöiden ostajat haluavat tehdä valintoja, jotka ovat kestäviä ja terveellisiä niin itselle kuin ympäristölle. Tuotantoketjulta odotetaan läpinäkyvyyttä ja tietoa ratkaisujen ympäristövaikutuksista.

- Vastuullisuus kuuluu myös keittiösuunnitteluun. On tärkeää, että vastuullisuus huomioidaan keittiön toiminnoissa esimerkiksi kodin jätelajittelun ja sitä kautta materiaalien kierrätyksen kautta. Yhtä tärkeää ihmisille on valita vastuullinen keittiötoimittaja, Kokkonen mainitsee.

Sesonkiluotoinen ajattelu ja lyhytaikaiset keittiöratkaisut ovatkin jäämässä paitsioon. Ihmiset ovat valmiita sijoittamaan enemmän Premium-tason tuotteisiin, jotka ovat personoidumpia ja kestävämpiä. Materiaaleina suosittuja ovat esimerkiksi kivi- ja kvartsitasot.

Lisäksi kasvava tietoisuus ympäristöstä on saanut ihmiset pitämään parempaa huolta tuotteista: korjaamaan ja uudelleenkäyttämään niitä. Less is more kodeissakin, sillä minimalistinen ajattelu on yhä vahvaa.

  1. Rauhalliset värit twistillä

Keittiöiden värityksellä halutaan kuvastaa myös omaa persoonaa. Trendiväreinä ovat mm. beige, lämmin harmaa ja luontoon yhdistettävät maanläheiset värit. Nordic Nature -mallistossamme kohtaavat persoonallisuus, pehmeät muodot ja luonnon inspiroimat värit.

Sisustusratkaisuissa hyödynnetään upeita orgaanisia materiaaleja: bambua, korkkia, hamppua ja puuta. Värimaailma sointuu yhteen ilman suuria kontrasteja. Materiaaleista löytyy myös erilaisia yksityiskohtia, esimerkiksi puuta luonnollisessa muodossaan tai musta pistorasia yllättävänä yksityiskohtana.

Kodin toivotaan olevan harmoninen kokonaisuus, mutta rohkeita värivalintojakin mahtuu mukaan! Keittiötä voi piristää esimerkiksi upealla karpalon värillä, joka on raikas ja näyttävä valkoisen rinnalla, pehmeämpi puun sävyjen kanssa.

  1. Keittiö edustaa edistyksellistä hyvinvointia ja rauhaa

Keittiöt edustavat yhä enemmän hyvinvointia, ovat entistä persoonallisempia ja edustavat laatua sekä ajatonta designia. Sisustus muovautuu rauhallisemmaksi pehmeiden muotojen, rauhallisten värien sekä luonnollisten ja antibakteeristen materiaalien käytön kautta.

- Materiaalien valinnoilla vaikutamme myös fyysiseen hyvinvointiimme. M1-luokitellut materiaalit takaavat päästövapaamman sisäilman. Hyvinvointi on myös henkistä – mielenrauha ja onnellisuus ovat meille tärkeitä. Hyvät materiaalit ja toimivat ratkaisut ovat elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä, kertoo Kokkonen.

Valaistusta haaveillaan luonnollista valoa imitoivaksi. Myös ilmanlaadun seurantaan ja ilman puhdistamisteknologiaan kiinnitetään enemmän huomiota. Koteihin ja keittiöihin halutaan nyt huomaamatonta teknologiaa, joka tekee työnsä – mutta jää arjessa haluttaessa taka-alalle.

Tähän tarpeeseen vastaa esimerkiksi A la Carten Urban-keittiön sähköisesti nouseva ja laskeva kulmamekanismi. Myös FOUND-seinäkaappi helpottaa keittiössä työskentelyä aivan uudella tavalla.