Mökkikeittiön suunnittelu ja sisustus

Lue täältä vinkkejä mökkikeittiön suunnitteluun.

A la Carte Moderato 429 tammi vaakaviiluovi

Mökkikeittiöön sopii lämmin puunsävy

Petra-keittiöt Emma 146, Lämmin puu melamiiniovi

Pieni I-keittiö sopii mökille

A la Carte -keittiöt Festa 971 asuntomessut 2014

Valoisan valkoinen mökkikeittiö

Keittiömaailma Helsinki Fabianinkatu, Frida-keittiö

Ristikko-ovet tunnelman antajana

Mökkikeittiö

Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia, ja yhä useammalla kotitalouksista on mökki tai vapaa-ajanasunto. Mökki on aiemmin käsitetty vaatimattomaksi, pienikokoiseksi rakennukseksi, mutta nykyisin vaatimustaso on noussut huimasti ja varustelu myös. Moni mökki rakennetaan tai remontoidaan nykyisin täysillä mukavuuksilla varustetuksi ja jopa talviasuttavaksi kakkosasunnoksi.

Oli sitten kyseessä mummon mökki, erämaamökki, rantamökki tai huvila, siellä tehdään ruokaa ja säilytetään kokkaustarvikkeiden lisäksi myös ruoka-aineita. Mökillä ruokaa laitetaan kesällä myös ulkona kesäkeittiössä, tai grillipaikoilla. Aamiaiset voidaan nauttia rennosti terassilla tai laiturin nokassa. Tämän vuoksi kesäisin käytettävän mökkikeittiön ei välttämättä tarvitse olla yhtä hyvin varusteltu kuin vakituisen asunnon keittiön.

Toisaalta, jos mökillä vietetään paljon aikaa vuodenajasta riippumatta, ovat mukavuudet, kuten varustelutaso, vedensaanti, sähkö ja säilytystilat sekä keittiön toimivuus tärkeitä myös mökkikeittiössä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon keittiöön kannattaakin suunnitella samat varusteet ja toiminnot kuin kotona on.

Minkälainen mökkikeittiö ja keittiön käyttö?

Keittiölle varatut tilat ja neliöt ovat mökeillä pienehköjä ja monesti pimeitä nurkkauksia sekä vaatimattomammin varustettuja. Usein mökkikeittiö on ns. tupakeittiö, joka laajentuu oleskelutilan puolelle.

Omat rajoituksensa mökkikeittiöihin saattaa tuoda juoksevan veden tai lämminvesivaraajan puute. Varsinkin kesäkäytössä olevissa mökeissä ollaan veden suhteen monesti ämpärikannon varassa.

Mökeille tullaan useimmiten rentoutumaan, joten ruuanlaitto mökillä voi tarkoittaa nopeaa mikroruokaa, grillaamista pihalla tai se voi olla myös viiden tähden kulinarismitaidetta suuressakin ystäväjoukossa.

Mietittävää uuden mökkikeittiön hankintaan

- Minkälainen tila keittiökalusteille ja kodinkoneille on varataan
- Minkälaiseen käyttöön keittiö tulee
- Tuleeko tilaan sähkö, minkälainen on veden tulo- ja viemärijärjestelmä
- Minkälaisia säilytystiloja tarvitaan ruokien säilytykseen ja astioille. 
- Onko ruokapöytä sovitettava keittiöön
- Onko mökki talvet kylmillään (lämpötilavaihtelut) vai peruslämmöllä.

Keittiömaailma Helsinki Fabianinkatu, Frida-keittiö

Tunnelmalliset ristikko-ovet

Keittiömaailma Mikkeli Petra-keittiöt  Suunnittelu: Päivi Kyröläinen Ovimalli: Sandra

Iso saareke antaa paljon työskentelytilaa

Millainen materiaali kaappeihin

Keittiön hintaan vaikuttaa kaappien lukumäärän lisäksi valittu ovityyppi ja –materiaali. Edullisimpia ovat maalipintaiset melamiiniovet. Näitä hieman kalliimpia ovat laminaattipintaiset ovet, jotka kestävät paremmin kulutusta ja mahdollisia kolhuja. Pinta on helppo pitää myös puhtaana.

Mökeillä suositut luonnonväriset, tai kuultokäsitellyt puuviiluovet ovat monen mielestä ne ainoat oikeat valinnat järvenrantamaisemaan, mutta kyllä selkeät valkoiset keittiön ovet ovat kuitenkin kaikkein suosituimmat ja sopivat erinomaisesti mökin puupaneeliseiniin.

Vinkit pienen mökkikeittiön suunnitteluun

- Hyödynnä koko käytettävissä oleva huonekorkeus vaikka erilaisilla hyllyillä
- Varaa aina tilaa keittotason ja vesipisteen ymärille. Jos mahdollista, niin kummallekin puolelle.
- Hyödynnä myös sokkelitila, sokkelilaatikot tuovat lisää säilytystilaa.
- Valitse pyörill liikuteltavia huonekaluja. Niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Tilaa pieneen keittiöön tuovat myös kapeat kalusteet ja liikuteltavat huonekalut.
- Mökki ei ole varasto, joten älä raahaa sinne vakioasunnon ylijäämäkalustoa.
- Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ominaisuudet korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on usein kylmillään.

Kodinkoneiden säilytys talvella

Hyvin varusteltu mökki ei eroa kodista ollenkaan, koska siellä on tietty peruslämpö myös talvella.
Talvella kylmillään olevilla mökeillä on kodinkoneiden ja materiaalien kestävyys koetuksella ja jos lämpö laskee talvella pakkasen puolelle, kannattaa sähkölaitteet kytkeä pois päältä.
Talven jälkeen kannattaa kodinkoneet kytkeä varovasti päälle, koska koneisiin kertyy helposti kosteutta. Talven jälkeen mökkiä lämmittäessä kannattaakin odottaa että laitteet kuivuvat ennen käyttöä. Vettä sisältävät laitteet esim. astianpesukone onkin tyhjennettävä talveksi, jotta vesi ei riko jäätyessään putkia.

A la Carte -keittiöt Legno 479 saarni luonnonväri ja Neve 96T maalattu mdf ncs erikoisväri

Katso keittiömalleja >>

A la Carte -keittiöt Neve 960

Tutustu Galleriaan >>