Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus

Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia ja nykyään etätöiden lisäännyttyä mökeillä vietetään yhä enemmän aikaa. Erityisesti kakkosasuntona tai vapaa-ajanasuntona toimivan mökin keittiölle asetetaan jo perus kesämökkikeittiötä enemmän vaatimuksia.

Mökkikeittiö

Oli kyseessä sitten mummonmökki, erämaamökki, rantamökki tai huvila, kukapa ei haluaisi ruoanlaiton ja -säilytyksen olevan mutkatonta ja sujuvaa. Siksi mökkikeittiön toiminnallisuuksia kannattaa miettiä tosissaan. Paras lopputulos syntyy, kun otat avuksi ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan. Pienestäkin keittiötilasta saadaan nykyaikaisilla ratkaisuilla ja hyvällä suunnittelulla toimiva kokonaisuus.

Minkälainen mökkikeittö ja keittiön käyttö?

Mitä pienempi tila, sitä tärkeämpää on suunnitella toiminnot huolella. Toisille mökki taas on paikka, jonne kutsutaan vieraita sekä nautiskellaan ja kokkaillaan kiireettömästi jopa kaupunkiasuntoa varustellummissa olosuhteissa. Kuten muutenkin keittiön suunnittelu, myös mökkikeittiön suunnittelu alkaa tarpeiden kartoituksella. Suunnittelijan kanssa mietitään ainakin seuraavia asioita:

  • Millaiseen käyttöön keittiö tulee; kokataanko mökillä pääosin ulkona vai kaivataanko myös sisälle täysvarusteltua keittiötä?
  • Millainen tila keittiökalusteille ja kodinkoneille varataan?
  • Tuleeko tilaan sähkö, millainen on veden tulo- ja viemärijärjestelmä?
  • Millaisia säilytystiloja tarvitaan ruokien säilytykseen ja astioille?
  • Onko ruokapöytä sovitettava keittiöön?
  • Onko mökki talvet kylmillään (lämpötilavaihtelut) vai peruslämmöllä?

Vinkkejä uuden mökkikeittiön hankintaan

Käytettävissä oleva tila määrittää paljon keittiön suunnittelua. Pienessä keittiössä kannattaa hyödyntää koko huonekorkeus ja jopa sokkelitila kätevällä sokkelilaatikolla. Muita vinkkejä pienen mökkikeittiön suunnitteluun ovat muun muassa:

  • Varaa tilaa keittotason ja vesipisteen ympärille. Jos mahdollista, niin kummallekin puolelle.
  • Jos astioiden pesu on käsinpesun varassa, on altaita hyvä olla kaksi.
  • Valitse pyörillä liikuteltavia huonekaluja. Niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Tilaa pieneen keittiöön tuovat myös kapeat kalusteet ja liikuteltavat huonekalut.
  • Mökki ei ole varasto, joten älä raahaa sinne vakioasunnon ylijäämäkalustoa.
  • Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ominaisuudet korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on usein kylmillään.

Millaiset materiaalit mökkikeittiöön?

Mökkikeittiön materiaalivalintoihin vaikuttaa etenkin se, onko mökki talvisin kylmillään, pienellä peruslämmöllä vai ympärivuotisessa käytössä. Pientä kosteutta ja lämmönvaihtelua kestävät parhaiten esimerkiksi laminaatti ja mikrolaminaatti.

Myös kodinkoneiden osalta on huomioitava, miten mökkiä käytetään talvella. Jos mökki on talvella kylmillään, koneiden ja materiaalien kestävyys on koetuksella. Jos lämpö laskee talvella pakkasen puolelle, kannattaa sähkölaitteet kytkeä pois päältä. Talven jälkeen kodinkoneet on hyvä kytkeä varovasti päälle, koska koneisiin kertyy helposti kosteutta. Järkevää onkin odottaa, että laitteet kuivuvat ennen käyttöä, kun mökkiä taas lämmitetään pitkän tauon jälkeen. Vettä sisältävät laitteet esim. astianpesukone on tyhjennettävä talveksi, jotta vesi ei riko jäätyessään putkia.

Materiaalivalinnat sekä kodinkoneet vaikuttavat merkittävästi myös budjettiin. Budjetista kannattaa kertoa rohkeasti suunnittelijalle, joka osaa miettiä toiminnallisuudet ja materiaalit niin tarpeiden kuin kukkaron mukaan.

Ramsvik Svartbets - kök från Marbodal

Perinteinen vai moderni mökkikeittiö?

Mökin keittiön suunnitteluun on hyvä ottaa mukaan kuvia mökistä ympäristöineen sekä inspiraatiokuvia itseä miellyttävistä tyyleistä. Koska mökillä luonto on lähellä, mökille sopivat hyvin luonnolliset sävyt, kuten nyt suositut murretut vihreät, maanläheiset punertavat tai syvät siniset. Toisaalta mökillä voi irrotella rohkeamminkin väreissä ja tyyleissä tai valita sellaista, mikä ei omaan kaupunkikeittiöympäristöön istu. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja tässäkin asiassa suunnittelija auttaa ja saattaa tuoda esille ideoita, joita itse ei olisi ajatellutkaan.