Veikkaala, Suomi

Teksti: Bella Linde Kuva: Lena Granefelt

Maria Österåker on maatalousyrittäjä Vaasassa:
"Karpalot ovat terveellisiä sekä poimia, että syödä"

Lonkeroiset karpalokasvin rihmastot kiemurtelevat tiiviisti maaperässä missä punaiset marjat lepäävät sammalmättäiden päällä. Metsä vaikuttaa salaperäiseltä, aikaisena aamuna kun vain korppien syvät raakkuvat rääkäisyt halkaisevat hallaisen maiseman idyllin.

Olemme Veikkaalassa Vaasan lähistöllä Suomessa, nimittäin Maria Österråkersin salasella karpalosuolla, missä hän ja hänen isoisänsä Klas ovat taas kierroksellaan keräämässä rämeen lahjoja. Vähän kerrallaan lähes meditatiivisella hartaudella he omistautuvat luonnon antimien keräämiseen. Marjat ovat syvällä ja vaatii taitoa poimia ne sieltä varsinkin kohmeisilla sormilla. Palkintona odottaa kuitenkin ämpärillinen ”terveysvaikutteista ruokaa”. Tai pikemminkin ämpäri täynnä hapokkaita ja hyviä uskomattoman terveellisiä karpaloita.

- Onkin ihmeelistä, että joku niin itsestäänselvyys kuin karpalot onkin yhtäkkiä nostettu ratkaisuksi moniin maailman terveysongelmiin, nauraa Maria. Tarkoitan että esimerkiksi isoisä ei ole koskaan kuullut superfoodista. Hän on vain syönyt koko elämänsä kourallisen karpaloita päivässä - ja pysynyt terveenä.

Klas Lindholm on jo 89 vuotta, mutta voimaa ei puutu. Kevyin aseklin hän kiirehtii suon yli ja toteaa että, tämä on hänen paras karpalokautensa pitkiin aikoihin ja syksyn ensimmäiset pakkaset ovat tehneet karpaloista makeita ja hyviä. Sitäpaitsi hän jakaa anteliaasti päivän saaliinsa, koska onhan hän täällä jälleen huomenna.

- Kävelen metsässä lähes päivittäin ja kotiin vietävää on vähän joka kerta, kertoo Klas. Saan pakastimen täyteen ja marjoja riittää koko talveksi.
Sekä Klas ja Maria ovat tässä suhteessa omavaraisia, siis hyödyntävät mitä luonto antaa ja mitä ympäristöllä on tarjota. Maria, joka on taloustieteiden tohtori ovat työskennellyt Vaasan kauppakorkeakoulussa ja liiketoiminnan kehittäjänä yksityisellä sektorilla, päätti muutama vuosi sitten elää parempaa elämää vähemmällä. Tämän johdosta hän, hänen miehensä Jenk ja kolme lasta ovat nyt maatilalla Flemings backen Veikkaalan kylässä. Täällä he kasvattavat vihanneksia lähes koko vuoden, pitävät kanoja ja kaikki tämä perustuu nyt todelliseen unelmaan elää mahdollisimman luonnonmukaisesti.

- Tähän elämään kuuluu syödä lähiruokaa, sanoo Maria. Ja se ei ole kovin vaikeaa, koska meillä on fantastisia raaka-aineita täällä Suomessa, ja koko Skandinaviassa.

- Minulle pohjoismainen ruoka tulee siltä alueelta missä elämme, mutta se voi olla laitettu modernilla tavalla ja yhdistelemällä ruoka-aineita yllätyksellisesti. Mutta pääasiassa ruoka tulee lähistöltä, hyödyntämällä mitä sinulla on ja syömistä vuodenaikojen antimista.

Karpalosuolta, minkä Maria löysi sattumalta itse asiassa puolukoita kerätessään on tehty meille Djupsjön kautta yhdystie Veikkaalaan. Ja täällä, kotona Flemings backenilla, on komeroissa purkit täynnä säilöttyjä kasviksia, mehuja ja hilloja, pakastimeeen survotaan vihanneksia ja paikallisesti tuotettua lihaa ja kellarissa on perunat ja juurekset siististi sijoitettuina laatikoihin, joista on helppo poimia antimet kunkin päivän aterioihin.

- Sieni, liha, kala, erilaiset viljat, juurekset ... Kun minulla on niitä, niin voin luoda minkä pohjoismainen ruoka-aterian tahansa. Puhumattakaan marjoista. Niiden makeus ja värit ovat ylellisyyttä jotka kaunistavat elämää!

Marjat ovat hyödyllisiä aivan sellaisenaan. Maria on täysin tietoinen niiden ravintoarvoista ja näkee ne korvaamattomana terveyden lähteenä.

- Pysyt terveenä ulkoillessasi luonnossa, keräilyprosessi jo sinänsä jo terveellistä. Lisäksi marjat ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Ja kaiken kukkuraksi marjat ovat yksi niistä harvoista asioista, joita voi voi syödä tuntematta syyllisyyttä, voit periaatteessa syödä niitä kuinka paljon tahansa ilman että se olisi haitallista elimistölle.
- Samalla, on outoa, että olemme hankkineet trooppisia marjoja ymmärtämättä mitä marjoja meidän omilla leveysasteilla on. Acai-marjoille ja kiinalaisille Gojimarjoille kaikki kunnia, mutta omissa metsissämme meillä on kaikki ravintoaineet ja hyödyt mitä tarvitsemme.

Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä löytää hyvä marjapaikka ja kun sen vihdoin löytää on se kuin kultakaivos, jota pidetään pienenä salaisuutena. Hyvän tavan ja etiketin mukaista on jopa töykeeä kysyä poimijoiden marjastuspaikkoja. Se on sama kuin kysyisi, kuinka paljon rahaa kanalla on pankissa. Mutta marjoja riittää kaikille. Viime vuonna Maria keräsi yhteensä 60 litraa puolukkaa, 20 litraa vadelma, 40 litraa mustikoita ja kymmenkunta litraa karpaloita. Näistä hän on tehnyt tavalla tai toisella ovat hilloa, mehua, jälkiruokajuomia, puuroruokia ja smoothieita. Joskus osa kuivataan ja jauhetaan vitamiinijauheiksi. Lisäksi hän poimii aina kourallinen katajia, joista saa mausteita patoihin.

Siitä ei ole pitkäkään aikaa kun perhe Österåkersien tapaa elää pidettiin vähän eksoottisena ja taantumuksellisena. Mutta tänään, leivontaa, viljelyä, sienestystä ja marjastusta sekä vanhanaikaisten ainesosien uudelleenlöytämistä ja menetelmiä varastoinnista, on tullut trendi jossa kulkevat eturintamassa kaikkein ajanhenkisimmät . Tai vielä parempi, siitä näyttää tulevan kestävä elämäntapa.

On ylpeyden aihe palata siihen mitä meillä on, tarkoittaa Maria. Tehdä röstiperunoita tai kokata perunaa neljällä tavalla sen sijaan, että tuo etanoita Ranskasta.. On kuin yksinkertaisuus olisi tullut hienoksi. Voin jopa kuvitella, että olisi huipputrendikästä omistaa ravintola, joka tarjoilee vain puuroa.

Luultavasti siinä on kyse, että tarvitsemme juuret ja historian. Tänä päivänä ruoka ei ole vain sitä joka saa vatsan täyteen, se on perintö jonka välitän lapsilleni. Ja se on sitäpaitsi terveellistä sekä ihmisille, että ympäristölle. Näin voitamme kaikki.

Tietoa:

Maria Österåker kirjoittaa blogia ”elä suuremmin vähemmällä”, levmerpamindre.blogspot.se. Hän on äskettäin julkaissut kirjan Omavaraistalous (maatilatalous) käytännössä, mistä löytyy sekä käytännöllistä että innostavaa tietoa viljelystä ja karjanhoidosta.

Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma
Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma
Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma
Keittiömaailma,Petra-keittiöt ruokamatka, Veikkaala

Marjojen etuja

• Antioksidantit on kollektiivinen nimi aineille, jotka keräävät ja neutraloivat vapaita radikaaleja, jotka tuhoavat kehon soluja ja kudoksia. Vahvimmat antioksidantit löytyvät marjoista, hedelmistä ja vihanneksista.

• Marjat, jotka ovat olleet pakastimessa tulee sulattaa mahdollisimman pian, jotta ne säilyttävät ravinteensa ja rakenteensa.

• Monien marjojen hyödyt ovat kuorissa. Kun marjat on käsitelty mehuksi, kuoret voidaan käyttää uudelleen. Pakastaa ne ja käyttää smoothieissa.

Tiesitkö että...

... Karpalo on mustikkasuvun kanerva kasveja.
... Karpalot sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja huomattavia määriä kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.
... Karpalot sisältävät antioksidantteja ja voivat siten ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia.
... Karpaloilla voi taistella virtsatietulehduksia vastaan, marja sisältää aineita, joka estävät virtsassa olevien bakteerien kiinnittymistä kehoon.
... Kun käytetään karpaloita lääkkeenä yrtit alentavat korkeaa kuumetta.
... Pureskelemalla karpaloita tai juomalla makeuttamatonta karpalomehua, vähennetään haitallisten bakteerien joutumista ikeniin
... Karpalot ovat makeimmillaan ja parhaita poimittaviksi kun ensimmäiset pakkaset ovat päässeet niitä nipistämään.

Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma
Keittiömaailma,Petra-keittiöt ruokamatka, Veikkaala
Keittiömaailma,Petra-keittiöt ruokamatka, Veikkaala

Vispipuuro

(4 annosta)

1 l vettä

1,5 dl mannasuurimoita

4 dl karpaloita

1-1,5 dl sokeria

1/2 tl suolaa

Kiehauta vesi. Vispaa mannasuurimot, marjat, sokeri ja suola kiehuvaan veteen. Keitä puuroa noin viisi minuuttia. Sekoita ajoittain. Laita puuro jäähtymään, kunnes se on kylmää. Vatkaa sitten niin kauan, että puuro muuttuu kirkkaan vaaleanpunaiseksi ja hyvin ilmavaksi. Tarjoile lounaaksi tai välipalaksi, koristeluun voit käyttää puolukoita tai karpaloita sekä kylmää maitoa.

Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma

Karpalo smoothie

(1 annos)

10 karpaloa
1 dl marjoja, esimerkiksi mustikkaa, tyrniä,
puolukkaa ja vadelmaa
2 tl hamppuproteiinijauhetta
1 rkl raakakaakaojauhetta
2 tl psyllium-jauhetta
hyppysellinen kurkumaa
1 banaani
1 dl luonnonjogurttia

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja nauti!

Petra-keittiöt ruokamatka - Keittiömaailma

Kaalisalaatti karpaloilla sekä hasselpähkinöillä

(4-6 annosta)

500 g punainen tai valkoinen kaali, silputtu
voita tai rypsiöljyä paistamiseen
1 dl karpalomehua, laimentamaton
1 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
suola hiutaleita
50 g karpaloita
50 g hasselpähkinöitä, karkeaksi murskattua

Paista silputtua kaalia öljyssä tai voissa pari minuuttia. Lisää karpalomehu ja hunaja. Laske lämpöä niin, että se kiehuu vain vähän. Anna mehun kiehahtaa kokonaan. Mausta omanaviinietikalla ja suolalla. Laita viileään paikkaan tarjoiluun asti. Ripottele lopuksi päälle karpaloita sekä pähkinöitä.

Petra-keittiöt ruokamatka

Lähde mukaan Petran ruokamatkalle!

Petra-keittiöt ruokamatka karpalot

Lähde mukaan Petran ruokamatkalle!

Petra-keittiöt ruokamatka
Petra-keittiöt ruokamatka
Petra-keittiöt ruokamatka
Petra-keittiöt ruokamatka
Petra-keittiöt ruokamatka
Petra-keittiöt ruokamatka