Vapauta maut

Maustehyllyn uudelleenarviointi ID 2017 | 1

A la Carte -keittiöt Kitchen ID - maustehyllyn uudelleenarviointi

Yrtit ja mausteet ovat aromaattisia ja voivat muuttaa annoksen mitäänsanomattomasta mahtavaksi. Mutta saadaksesi mausteista ja yrteistä mahdollisimman paljon irti sinun tulee käsitellä niitä rakkaudella ja kunnioituksella. Tässä muutamia ruoanvalmistustekniikoita, jotka auttavat vapauttamaan mausteaarteittesi maut.

Jauha: Monet mausteet sisältävät helposti haihtuvia aromeja, minkä vuoksi ne menettävät osan maustaan ja voimakkuudestaan, jos niiden säilytysaika venyy liian pitkäksi, ja muuttuvat vain varjoiksi entisestä itsestään. Joten ensi kerralla kun ostat mausteita, hanki ne kokonaisina ja rouhenna nopeasti morttelissa juuri ennen käyttöä. Mortteli on mainio apuväline, jolla voit tuoda esiin makuja niin mausteista kuin yrteistäkin, mutta myös aikaansaada sopivan karkean ja vaihtelevan tekstuurin, johon useimmat mekaaniset välineet eivät pysty.

Paista: Koska monet makua tuottavat yhdisteet useissa mausteissa ja joissain yrteissä (kuten timjamissa, rosmariinissa, salviassa ja laakerinlehdissä) ovat pääasiassa rasvaliukoisia, mausteiden ja yrttien nopea lämmittäminen öljyssä tai voissa irrottaa niistä uusia aromeja ja antaa ruoallesi monivivahteisemman maun. Sama pätee myös maustetahnoihin, kuten Thai-currytahnaan ja chilitahnaan.

Hiero: Toisinaan lisämakujen esiin houkutteluun ei tarvita edes keittiövälineitä – omat sormet riittävät mainiosti. Hiero kuivattuja yrttejä hellästi sormenpäidesi välissä ennen niiden lisäämistä valmistumassa olevaan ruokaan tai suoraan annokselle. Tämä elävöittää aromeja ja saa yrtit maistumaan voimakkaammilta kuin jos ne ripottelisi suoraan purkista.