Tehostettua tilaa – Tee tilaa sosiaaliselle kanssakäymiselle urbaanissa, kompaktissa keittiössä

Kitchen ID | Issue 2 | 2017

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

Yhä useammat ihmiset muuttavat kaupunkeihin jakamaan rajallisia tiloja, joten myös kotimme muuttuvat kompaktimmiksi. Siksi vaaditaan uusia järkeviä tapoja hyödyntää käytettävissä olevaa tilaa, eikä vähiten keittiössä. 

Suurissa kaupungeissa asuvien ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti kaikkialla maailmassa. Tämä tietenkin tarkoittaa, että kaupungit kasvavat. Meidän on pohdittava, miten saamme samat toiminnot mahtumaan pienempiin koteihin. Myös keittiöidemme on mukauduttava tähän kehitykseen. Keittiössä ei ainoastaan valmisteta ja syödä ruokaa, vaan sillä on myös sosiaalinen tehtävä, ja vaikkakin me asumme pienemmissä kodeissa, haluamme silti laittaa ruokaa ja syödä yhdessä.

Arkkitehti ja suunnittelun sekä keittiökulttuurin professori Johnny Greyn mukaan keittiöidemme suunnittelulla on suuri merkitys kyvyllemme olla sosiaalisia. Johnny esittää, että katsekontakti on sosiaalisuudessa olennaista, ja uskoo tiettyihin suunnittelun pääperiaatteisiin, joiden avulla keittiö mukautuu paremmin erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Esimerkkeinä hän mainitsee keskelle sijoitetun keittiösaarekkeen ja jatkettavat tasot:

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

”Keskelle sijoitettu keittiösaareke tai jatkettava taso mahdollistaa katsekontaktin ihmisten välillä ruoanlaiton aikana, sillä kasvokkain keskustelu tapahtuu luonnollisesti."

Johnny Grey, arkkitehti ja suunnittelija

Tässä muutamia tapoja, joilla teet keittiöstäsi sosiaalisemman tilan rajallisista neliömetreistä huolimatta:

Jatkettavat tasot

Keskelle sijoitettu jatkettava taso  muuttaa jopa kompaktin urbaanin keittiön kätevästi yhteisen tekemisen ja oleskelun tilaksi. Sen äärelle voit kutsua ystäviä osallistumaan hauskaan ruoanlaittoprojektiin, kuten erilaisten pastojen valmistamiseen vaikka kotonasi olisi niukasti tilaa.

Musiikki

Harvat asiat luovat yhtä lämpimän ja luokseen houkuttelevan tunnelman kuin musiikki. Sound Unit  -yksiköllä voit antaa oman ja ystäviesi mielimusiikin virrata keittiöön - yhdistä vain älypuhelimesi yksikköön. Usein käytetty vinkki on antaa illalliskutsuvieraiden lisätä etukäteen omia kappaleitaan yhteiseen soittolistaan. Näin saat monipuolisen listan musiikkia, joka taatusti houkuttelee ihmisiä keittiöön koko illan ajan.

Laske alas, vedä ulos

Älä tuhlaa tilaa tavaroiden säilytykseen ja huonekaluihin, joita käytät ainoastaan silloin tällöin (kyllä, puhun sinusta, ruokapöytä). Fiksut alaslaskettavat ja ulosvedettävät kalusteet, kuten alaslaskettava pöytä, alaslaskettavat kaapit tai ruokakaapin vetohyllyt tuovat lisää tilaa, jonka voi käyttää yhdessä tekemiseen ja oleskeluun keittiössä.