Nyyttikestit ovat tehneet paluun – Kiireisen urbaanin elämäntyylin paras tapa nauttia illallista

Kitchen ID | Issue 2 | 2017

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

Vanha perinne on tekemässä paluuta alati kiireisempään urbaaniin elämään, jossa ihmiset pyrkivät jatkuvasti löytämään lisää aikaa ystäville ja perheelle. Sen sijaan, että kutsuisimme ihmisiä valmiin pöydän ääreen, jossa ruokalajit seuraavat toisiaan, luomme yhteisiä illalliskokemuksia, joihin jokainen omalta osaltaan osallistuu. Tällöin kuvaan astuvat nyyttikestit.
Maailmassa, jossa aikaa on niukasti, on toisinaan vaikeaa löytää sitä ystäville ja perheelle. Illalliskutsut voivat vaikuttaa stressaavalta projektilta, johon saattaa liittyä paineita tarjoilla hulppea kolmen ruokalajin ateria. Tällä perinteisellä tyylillä on kuitenkin haastajanaan eräs huomattavasti rennompi tapa, jossa vieraat osallistuvat illallisen luomiseen joko valmistamalla ruokalajit yhdessä tai tuomalla illanviettoon valmiita ruokia. Mukana tuodut annokset voi yhdistää yksinkertaisempiin tai monimutkaisempiin ruokalajeihin, jotka valmistetaan yhdessä, ja ruoanlaitto sekä syöminen tapahtuvat rinnakkain. Kiinnostavia näistä moderneista nyyttikesteistä tekevät nimenomaan nämä yhdistelmät.

Eräs tämäntyyppisten illallisten puolestapuhujista on Kristin Donnelly, joka kirjoittaa ruoasta ja on julkaissut keittokirjan Modern Potluck (”Modernit nyyttikestit”). Vielä muutama vuosi sitten Kristin pyrki järjestämään täydellisiä illalliskutsuja taidokkaine ruokalajeineen. Lapsen saatuaan hän kuitenkin huomasi, ettei hänen aikansa ja energiansa millään riittänyt tämäntyyppisiin tapahtumiin. Hetken hän ehti pelätä koko sosiaalisen elämänsä murenevan. Silloin hän tuli ajatelleeksi, että voisi kutsua ystävänsä nyyttikesteille, jotka ovat järjestäjälleen vähemmän stressaavia.

 

A la Carte -keittiöt Kitchen ID 2

 ”Nyyttikestit ovat paras tapa yhdistää ihmisiä. Pyytämällä ystäviä tuomaan ruokia tilaisuuden järjestäjät helpottavat omaa taakkaansa ja varmistavat, että tarjolla on jokaiselle jotain sopivaa.”

Kristin Donnelly, ruokakirjailija ja keittokirjan Modern Potluck kirjoittaja.

Älä siis anna paineiden ja ajanpuutteen estää itseäsi kutsumasta ystäviä ja perheenjäseniä luoksesi syömään. Anna kaikkien osallistua tuomalla tilaisuuteen suosikkiruokaansa ja/tai valmistamalla ruoat yhdessä keittiössäsi. Tee yhdessä olosta ja yhdessä tekemisestä avainsanoja. 

Haluaisitko järjestää omat modernit nyyttikestisi? Tässä muutamia vinkkejä:

Madalla kynnystä

Kuten sanottua, yhdessä vietetty aika on tärkeintä, ei se mitä syötte. Vieraat voivat halutessaan valmistaa jotain monimutkaista, mutta kerro heille myös, että on aivan yhtä hyvä, jos he tuovat mukanaan take away -ruokaa, yksinkertaisia suupaloja tai jonkin juoman.

Kokeile jotakin teemaa

Toisille eri mahdollisuuksien kirjo saattaa tuntua liian suurelta, jos heitä pyydetään tuomaan mitä ikinä haluavatkaan. Jokin riittävän yleinen teema voi ohjata vieraitasi sopivaan suuntaan. Teemana voi olla mikä tahansa, kuten katujen ruokakojut, nostalgiset ruoat, jokin väri tai vaikkapa jonkin tietyn alueen ruoat.

Erityistoiveet

Vältä riski kutsua keliaakikko pitsajuhliin tai vegaani juustonmaistajaisiin kysymällä vierailtasi etukäteen, onko heillä allergioita tai noudattavatko he jotakin tiettyä ruokavaliota.