Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa.”

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Inspiraatio & Trendit Milanon trendiraportti

Maailmanlaajuisesti suurimmat huonekalumessut järjestettiin taas vuosien jälkeen Milanossa. Esillä oli huonekalumuotoilun uusimpia tuotteita ja trendejä maailmalta. Tässä messuilta keräämämme viisi nostoa näkyvissä olevista trendeistä.

Lue lisää aiheesta Milanon trendiraportti

Inspiraatio & Trendit Sisustussuunnittelijan neuvot värin valintaan

Kun on aika remontoida keittiötä, on mukavaa lisätä väriä. On kuitenkin muutama asia, joita on syytä varoa. Esittelemme muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun värität keittiötäsi.

Lue lisää aiheesta Sisustussuunnittelijan neuvot värin valintaan

Inspiraatio & Trendit Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointia

Tämän vuoden keittiötrendit noudattelevat aiempia vuosia, mutta poikkeuksellinen aika on luonut uusia vivahteita myös asumiseen.

Lue lisää aiheesta Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointia

Inspiraatio & Trendit Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista

Ruotsalainen sisustussuunnittelija ja stailisti Lotta Agaton suunnitteli Keittiömaailmalle syksyiset kattaukset, jotka sointuvat täydellisesti uuden Luonto-värikokoelman sävyihin. Agaton jakaa vinkkinsä myös kodikkaan ja lämmintunnelmaisen keittiön suunnitteluun.

Lue lisää aiheesta Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista