4 vinkkiä oikean keittiövalaistuksen valintaan

Keittiösi valaisemisessa on kyse paljon muustakin kuin lampun ruuvaamisesta ja varjostimen ripustamisesta. Jotta saat varmasti valittua oikeanlaisen valaistuksen keittiöösi, seuraa vinkkejämme:

1. Valaise oikeat kohteet

Keittiötä suunnitellessasi ihan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, missä valoa tarvitaan. Voit ripustaa valaisimia koko huoneen täydeltä, mutta jos valaistusta ei kohdenneta työskentelyalueisiin, joudut valmistamaan iltapalaa pimeässä. Keittiökalusteiden alle sijoitetut kohdevalaisimet sopivat erinomaisesti alueille, joissa ruoanlaitto ja siivous tapahtuvat. Nämä valaisimet eivät synnytä juurikaan varjoja, pysyvät viileinä eivätkä kuumenna työskentelyaluettasi liikaa.

Valaistus on tilan suunnittelua. Ota tila haltuun valoilla. Mitä haluat korostaa, mitä häivyttää? Nosta valaistuksella esille sisustuksen yksityiskohtia. Valaise se, mitä haluat korostaa. Valon ja varjon leikki tekee tilasta kiinnostavan, tuo esille tilan luonteen ja haluamasi tyylin.

Keittiön valaistus

2. Eri valot, eri käyttötarkoitukset

Keittiön valaisuun on tarjolla valtava joukko erilaisia ratkaisuja, joiden väliltä valita. Suunnattavat kohdevalot valaisevat työskentelyalueet tehokkaasti, kun taas ruokapöydän valaisuun sopivat parhaiten himmeämmät, lämminsävyiset valot, joilla voit säätää tunnelmaa vuorokaudenajasta riippuen. Valaisun keinoin voit myös korostaa yksittäistä design-ratkaisua huoneessa tai luoda riippuvalla lamppurivistöllä eri alueiden väliin visuaalisen tilanjakajan.

Valaise työtasot ja työskentelytilat hyvin. Asenna runsaasti valoa sinne, missä teet tarkkaa työtä. Suunnittele huolella keittiön ja kylpyhuoneen valaistus. Huomioi, että valaisin on sopiva ja turvallinen kosteaan tilaan. Integroidut valot säilytysjärjestelmissä, kaapeissa ja komeroissa helpottavat arkea.

Hyvä valaistus on silmäystävällinen. Vältä kaiken kattavaa yleisvaloa ja kiusa häikäisyjä. Valaise epäsuorasti seinäpintoja tai ohjaa valoa katon kautta. Kiiltävät (lasi, kivi, peili) ja korkeakiiltoiset pinnat sekä valkoiset ja vaaleat pinnat heijastavat valoa runsaasti. Mattapinnat ja tummat värit kaipaavat paljon enemmän valoa.

Keittiön valaistus - vitriini

3. Sovita valaistus mielialaasi

Unohda seinien väri. Valaistus voi olla nopein keino luoda huoneeseen haluamasi tunnelma. Kaipaatko jotain rentoa ja rauhallista vai pikemminkin innostunutta ja inspiroivaa? Päätä, mitä valaistukseltasi haluat, ja sukella sitten sen syleilyyn.

Valon värilämpötilalla ja värintoistolla on merkitystä. Materiaalit, struktuurit ja värit joko hehkuvat tai sammuvat valitsemassasi valossa. Hyvä valinta on K3000. Jos Kelvin luku on isompi, valovaikutelma on viileämpi. Jos Kelvin luku on pienempi, valo on kellertävä ja tunnelma lämmin.

Keittiön valaistus - kasvivalo

4. Kysy neuvoa

Valaistusratkaisujen huima määrä voi saada pään pyörälle. Asiantuntijoiltamme saa kuitenkin aina apua. He tietävät, että tummat materiaalit voivat syödä valojen kirkkautta, että vaaleammat värit ja materiaalit toimivat juuri päinvastoin ja että kiiltävät pinnat voivat heijastaa kohdevaloja epämiellyttävällä tavalla. Siksi he osaavat opastaa sinua löytämään täydellisen ratkaisun, olipa keittiösi millainen tahansa.

Keittiön valaistus