Keittiötrendit 2019

Tämän vuoden keittiötrendeissä näkyvät viime vuosilta tutut piirteet, jotka ovat saaneet taakseen entistä enemmän syvyyttä ja monimuotoisuutta. Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

Petran Willa-keittiössä on tunnelmaa

Sisustusarkkitehti SIO ja Suomen suurimman keittiökalustevalmistajan Novart Oy:n tuotepäällikkö Eeva Kokkonen vieraili Kölnin arvostetuilla Living Kitchen -messuilla. Hän nostaa messuilta esiin neljä vahvaa kokonaisuutta.

Trendi 1: vedikkeettömyys

- Vedikkeettömyys on tullut jäädäkseen. Vedikkeettömyys on tuttua jo useammalta vuodelta, mutta nyt siitä tehdään entistä näyttävämpää, Kokkonen kertoo.

Vedikkeettömyys toteutetaan useimmiten kahdella tavalla; laatikostoa tai ovea kevyesti painamalla tai horisontaali- tai vertikaaliprofiililla, jolloin ovi avataan sivusta tai päältä vetämällä.

- Profiililla toteutettu vedikkeettömyys oli erityisen paljon esillä Kölnissä. Keittiön ilmeestä saadaan profiilin ansiosta todella linjakas. Horisontaaliprofiiliin voidaan yhdistää myös valaistus, jolloin kokonaisuus on entistä näyttävämpi, Kokkonen kuvailee.

Trendi 2: Lähiruoka ja itse tekeminen

- Lähiruoka on edelleen megatrendi, ja se on otettava huomioon myös keittiösuunnittelussa, Kokkonen muistuttaa.

- Haluamme tietää ruoan alkuperän ja olemme kiinnostuneita panostamaan ruokaan. Mikäpä olisi puhtaampaa lähiruokaa kuin keittiössä kasvavat yrtit!

Keittiö lämpötilavaihteluineen ei ole aina paras paikka yrteille, sillä ne vaativat menestyäkseen optimaaliset olosuhteet. Onneksi tämä on huomioitu myös keittiöiden tuotekehityksessä.

- Vastasimme kuluttajien toiveeseen ja toimme A la Carte -keittiöille Urban Garden -tuoteperheen. Yrttilaatikot voi sijoittaa esille jopa pöytäkaappiin ja kasvivalo pitää ne virkeänä ympäri vuoden, Kokkonen neuvoo.

Trendi 3: Aamiaiskaapin uudet käyttötarkoitukset

- Tuntuu ehkä hullulta nimetä aamiaiskaappi edelleen yhdeksi keittiötrendiksi, mutta uusien käyttötarkoitustensa myötä sen suosiossa ei vain näy laskua, kertoo Kokkonen.

Perinteisen aamiaistarjoilun lisäksi aamiaiskaappia voi käyttää vaikkapa illalliskutsujen tarjoilukaappina. Yhä useammin kaappiin kätkeytyvät myös isot kodinkoneet, kuten uuni. Tällöin turvallisuuden huomioiminen on tärkeää.

- Keittiöön halutaan linjakkuutta ja jopa isommat kodinkoneet halutaan piilottaa, kun ne eivät ole käytössä, Kokkonen kertoo. Kehitimme Pocketti-aamiaiskaapin oviin sensorit, jotka sulkevat koneista virran, kun ovet laitetaan kiinni.

Trendi 4: Persoonallisuus keittiössä

Keittiöliikkeet markkinoivat mielellään keittiökokonaisuuksia, mutta maailmassa tuskin on kahta täysin samanlaista keittiötä. Kokkosen mukaan valmiit keittiökonseptit tarjoavat perustan, josta jokainen voi valita keittiöönsä parhaat ideat.

- A la Carten Bistro-keittiö tai Petran Willa-keittiö ovat hyviä esimerkkejä keittiöistä, joiden elementeistä jokainen voi rakentaa omannäköisensä ja personoidun kokonaisuuden.

Entä se "yksi ylitse muiden" trendi?

- Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat tärkeitä ja keittiösuunnittelussakin ne voidaan ottaa huomioon, Kokkonen sanoo.

Eli onko tämän vuoden tärkein trendi vastuullisuus?

- Ehdottomasti! Keittiön on kestettävä aikaa ja elämää. Panosta laadukkaisiin ja ilmeeltään ajattomiin materiaaleihin. Persoonallisuus tulee jo luonnostaan keittiön varusteista ja henkilökohtaisista esineistä. Niitä on helpompi vaihtaa, kun mieli ja trendit muuttuvat, Kokkonen vinkkaa ja jatkaa:

- Sillä, mistä keittiösi hankit, on merkitystä. Keittiömaailman A la Carte- ja Petra-keittiöt ovat Avainlippu-tuotteita; ne valmistetaan tehtaallamme Nastolassa. Työllistämme Suomessa, eivätkä kuljetusmatkat ole pitkiä. Valitsemme puutoimittajamme tarkoin ja panostamme materiaaliemme vähäpäästöisyyteen ja turvallisuuteen. Innovaatioissa ja suunnittelussa otamme huomioon niin hävikin vähentämisen kuin jätteiden kierrätyksen. A la Carte- ja Petra-keittiöt ovat laadukas ja turvallinen valinta.

Lue Keittiömaailman kestävän kehityksen periaatteista ja sertifikaateista.

Täältä voit varata maksuttoman suunnitteluajan ammattilaiselle, jonka avulla suunnittelet juuri sinun tarpeisiisi sopivan keittiön, joka kestää aikaa ja elämää.