Ekologisuus ja vastuullisuus ovat nykyään yhä tärkeämpiä arvoja meille kuluttajille. Niin myös Keittiömaailmalle, joka haluaa auttaa asiakkaitaan elämään ekologisesti ja kestävästi keittiöissään. Siksi sen tuotesuunnittelua ja -kehitystä ohjaavatkin vahvasti kestävän kehityksen periaatteet. Tähän juttuun on koottu vinkkejä siihen, minkälaisilla valinnoilla voidaan pienentää keittiön hiilijalanjälkeä. Näistä ratkaisuista ympäristö kiittää, mutta mikä parasta, ne tekevät myös keittiöelämästä sujuvampaa ja mukavampaa.
Katso videolta vinkit siihen, miten tuoda vihreyttä keittiöön – ihan kirjaimellisesti!
Suunnittele keittiö kestämään
On tärkeää, että keittiö suunnitellaan kestämään aikaa ja käyttöä, niin että se saa palvella mahdollisimman pitkään. Kannattaa siis panostaa laadukkaisiin ja ilmeeltään ajattomiin materiaaleihin ja muihin ratkaisuihin, jotka parhaassa tapauksessa kestävät sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi puu, kivi ja ruostumaton teräs ovat hyviä materiaaleja, sillä ne ovat kestäviä ja kierrätettäviä.
Valitse vastuullisesti
Ruuan, vaatteiden ja monen muun asian kohdalla olemme kiinnostuneita siitä, mistä ne tulevat ja kuka ne tekee – miksemme siis keittiöidenkin?
Uuden keittiön tarina alkaa nimittäin jo kauan ennen kuin se asennetaan ja siellä pääsee kokkailemaan – kaapistoissa ja tasoissa käytettävän puun kasvatuksesta tuohon pisteeseen on pitkä matka. Keittiömaailma on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan koko tuotantoketjun ajan. Esimerkiksi puutoimittajat ovat tarkkaan valittuja ja niiden tulee noudattaa EU:n puutavara-asetusta sekä konsernin metsänhoidollisia menettelytapoja. Myös muiden materiaalien, kuten laminaatin ja melamiinin tulee täyttää materiaalin vähäpäästöisyydestä ja turvallisuudesta kertovan M1-luokituksen vaatimukset. Itse keittiöt tulevat läheltä; ne valmistetaan puusepäntyön ammattilaisten toimesta Nastolassa – hyvä tilaisuus suosia kotimaista laatua siis!
Yksi parhaista ekoteoista on vähentää ruokahävikkiä. Hävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa ruokaketjua, mutta kotitalouksien aiheuttama osuus on kaikista suurin, 30 %. Henkeä kohden syntyy noin 20-25 kg ruokahävikkiä vuodessa (lähde: Luonnonvarakeskus). Se on paljon se!
Ruokahävikki on niin sanotusti turhaa jätettä ja sitä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiin, suunnittelemalla ruokaostokset paremmin ja olemalla tuijottamatta parasta ennen -merkintöjä turhan tarkasti. Mutta tärkeässä roolissa on myös se miten ruokaa säilytetään. Kun vaikkapa vihanneslaatikon sisältö on nähtävissä yhdellä vilkaisulla ja helposti saatavilla, ei sen pohjalle jää mitään unohduksiin. Urban-vihanneslaatikko voi pelastaa monta pilaantumisvaarassa olevaa kasvista.
Valitse energiatehokkaat kodinkoneet – säästä sähköä ja vettä
Keittiöstä löytyy yleensä useita kodinkoneita, jotka ovat kovassa käytössä ja jopa koko ajan päällä. Sähkön säästämiseksi keittiöön kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet, näin ympäristö kiittää ja itse pääsee nauttimaan uusien kodinkoneiden käyttömukavuutta lisäävistä ominaisuuksista. Liedeksi ympäristötietoinen valitsee induktiolieden, jonka käyttö on tarkkaa, tehokasta ja turvallista.
Keittiössä on hyvä paikka säästää myös vettä. Tuttuni kertoi juuri tiskanneensa opiskeluaikana käsin säästääkseen vettä, vaikka keittiössään oli tisikikone. Voi kuinka paljon aikaa hän olisikaan voinut säästää (vaikka siihen opiskeluun) jos olisi tiennyt, että astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen.
Mitä kätevämmäksi kierrätys on järjestetty, sitä varmemmin sitä tulee tehtyä. Jos kierrätettäville materiaaleille ei ole omia paikkoja, tulee helposti oltua laiska ja heitettyä kierrätykseen kuuluva roska sekajätteeseen. Itse kierrätän nykyään kaiken mahdollisen ja on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka vähän sekajätettä tällä tavalla syntyy. Tästä innostuneena olen pyrkinyt vähentämään sitä entisestään, tehnyt siitä itselleni pienen haasteen. Suosittelen muillekin!
Jokaisen kierrättäjän unelma kierrätysjärjestelmä, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille on oma paikkansa. Keittiömaailman kaappien sisukset ovat räätälöitävissä vaikkapa tähän tarpeeseen.
Kasvata yrtit itse
Todellista vihreyttä keittiöön voi tuoda kasvattamalla yrtit itse! Joka kerta ei tarvitse ostaa uusia muoviin pakattuja yrttiruukkuja, kun mausteet ruokaan voi napata omasta keittiöpuutarhasta.