Puurtamisesta hyggeilyyn

Satavuotisen Suomen kunniaksi käänsimme katseemme hetkeksi menneeseen. Lue neljästä muutoksesta, jotka kertovat suomalaisen keittiön tarinan komerosta kodin kiinnostavimmaksi tilaksi.

Muistatko vielä kylmäkaapit ja puuhellat? Pienen ihmisen kokoiset keittokomerot, joiden funktiona oli vain ja ainoastaan ruuanlaitto?

Satavuotisen Suomen kunniaksi käänsimme katseemme hetkeksi menneeseen. Petra- ja A la Carte -keittiöt ovat sataprosenttisesti suomalaista tekoa. Nastolan tehtaillamme on jo yli 70 vuoden aikana todistettu huikeita käänteitä suomalaisen keittiön toiminnoissa, tyylissä ja tarkoituksessa.

Nämä neljä muutosta kertovat suomalaisen keittiön tarinan komerosta kodin kiinnostavimmaksi tilaksi:

1. Keittokomerosta tilaihmeeseen

Keittiöt ovat muuttuneet ahtaista keittokomeroista avariksi tiloiksi. Keittiön tarkoitus oli vielä 1960-luvulla lähes ainoastaan ruuanlaitto, useimmiten perheenäidille tarkoitettu työ. Nykyään keittiöstä halutaan kaunis, sisustuksellinen tila. Jos neliöitä ei ole avaraksi asti, löytyy nykykeittiöistä mitä innovatiivisimpia ratkaisuja tilan luomiseen, kuten kaapistoista alas laskeutuvia hyllyköitä ja seinää vasten nostettavia ruokapöytiä. 

2. Hifistelyn aikakausi

Uuni ja jääkaappi olivat ensimmäinen askel kohti nykyistä, kodinkoneiden valtaamaa keittiötä. Keittiö edustaa asukkaiden kiinnostuksen kohteita yhä enemmän. Viinikaappi, integroitu musiikintoistojärjestelmä ja kahvikonekaappi ovat esimerkkejä harrastusten ja tekniikan astumisesta keittiön puolelle. Kitchenaidit, vitamixit ja jäätelökoneet saattavat olla hetken huumaa tai vakiinnuttaa paikkansa keittiön kestohiteiksi. 

Retro-keittiö
A la Carte -keittiöt GraffioX 164AL tumma harmaa puu mikrolaminaatti.

3. Suosikkivärit vaihtuvat

Kuten vaatetrendeissä, myös keittiöissä muotivärit tulevat ja menevät – tosin hitaammalla ja kestävämmällä syklillä. 70-luvulla keittiössä suosittiin selvästi tummempia värejä, erityisesti vihreän eri sävyjä. Massarakentamisen myötä valkoinen on tullut jäädäkseen suomalaisiin keittiöihin. Pikkuhiljaa alkaa näkyä rohkeuden merkkejä kohti värikkäämpiä keittiöitä – tämän trendin toivotamme tervetulleeksi!

4. Yksin kokkauksesta yhteiseen oleskeluun

Entisestä naisten valtakunnasta on tullut koko perheen yhteinen oleskelutila. Kokkaukseen suhtaudutaan intohimoisena harrastuksena monessa kodissa, ja keittiössä vietetään runsaasti aikaa. Ruuanlaitto on vain yksi toiminto ruokailun, lehtien lukemisen, läksyjen tekemisen, ystävien kanssa maailman parantamisen ja yleisen hyggeilyn ohella. 

Kuivauskaappi kuitenkin on ja pysyy. Tätä suomalaisille rakasta keksintöä eivät trendit hevillä suomalaisesta keittiöstä vie.

Askeleet kotimaiseen keittiöön

Polku ideasta valmiiseen keittiöön ei ole pitkä.

Ajatus. Toiveissasi on uusi keittiö, tai ainakin kasvojenkohotus nykyiseen. Varaa maksuton suunnitteluaika haluamasi Keittiömaailman myymälään täältä. Tulemme halutessasi myös kotiisi suunnittelukäynnille.

Priorisointi. Pohdi, mikä on sinulle tärkeintä keittiön ominaisuuksissa. Ulkoasu, toiminnallisuus vai ergonomia edellä? Katseletko mieluiten kaunista keittiötä, vai onko keittiö villeimpien ruuanlaittoprojektiesi taistelutanner?

Tyyli. Viihdytkö parhaiten ultratyylikkäässä, minimalistisessa keittiössä vai romanttisen kodikkaassa keittiössä? Mitkä värit istuvat parhaiten unelmiesi keittiöön? Inspiroidu ja visioi yhdessä suunnittelijoidemme kanssa lopputulos.

Mittatilaus. Kun tunnemme keittiösi mitat, piirrämme uuden keittiösi myymälässämme. Keittiö on nyt valmis tilattavaksi Nastolan tehtaaltamme. Kerromme sinulle päivämäärän, jolloin osaat odottaa keittiötä kotiisi.

Palvelu. Teetämme kaikki purku-, asennus-, sähkö- ja putkityöt keittiössäsi. Maalaamme, laminoimme ja kaakeloimme tarvittaessa. Saat meiltä kokonaispalvelun, jolloin sinun tehtäväsi on odotella uutta keittiötä. (Tiedämme, että osa teistä on sielultaan DIY- ja remontti-ihmisiä. Saat myös halutessasi itse tehdä haluamasi remontti- ja asennustyöt, ei hätää.)

Inspiraatio & Trendit Milanon trendiraportti

Maailmanlaajuisesti suurimmat huonekalumessut järjestettiin taas vuosien jälkeen Milanossa. Esillä oli huonekalumuotoilun uusimpia tuotteita ja trendejä maailmalta. Tässä messuilta keräämämme viisi nostoa näkyvissä olevista trendeistä.

Lue lisää aiheesta Milanon trendiraportti

Inspiraatio & Trendit Sisustussuunnittelijan neuvot värin valintaan

Kun on aika remontoida keittiötä, on mukavaa lisätä väriä. On kuitenkin muutama asia, joita on syytä varoa. Esittelemme muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun värität keittiötäsi.

Lue lisää aiheesta Sisustussuunnittelijan neuvot värin valintaan

Inspiraatio & Trendit Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointia

Tämän vuoden keittiötrendit noudattelevat aiempia vuosia, mutta poikkeuksellinen aika on luonut uusia vivahteita myös asumiseen.

Lue lisää aiheesta Keittiötrendit 2022 – kestävää elämää ja hyvinvointia

Inspiraatio & Trendit Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista

Ruotsalainen sisustussuunnittelija ja stailisti Lotta Agaton suunnitteli Keittiömaailmalle syksyiset kattaukset, jotka sointuvat täydellisesti uuden Luonto-värikokoelman sävyihin. Agaton jakaa vinkkinsä myös kodikkaan ja lämmintunnelmaisen keittiön suunnitteluun.

Lue lisää aiheesta Syksyn trendikkäin kattaus syntyy sävy sävyyn Lotta Agatonin vinkeillä – väri-inspiraatio löytyy vaikkapa keittiön ovista