Ruokahävikki kuriin! Viisi vinkkiä vastuulliseen arkeen

Näillä vinkeillä ruokahävikin vähentäminen onnistuu myös yksinkertaisilla kotikonsteilla.

Keittiömaailma, Petra-keittiöt, Skärholmen Ruotsi

Ruokahävikki on roskiin tai biojätteeksi päätynyttä ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista. Ruokahävikki ei kuormita ympäristöä vain jätteenä, vaan mukaan on laskettava myös ruoan tuottamisessa, kuljettamisessa ja valmistuksessa aiheutuneet päästöt. Roskiin päätyneen ruoan päästöt ovat syntyneet täysin turhaan.

Kestävän kuluttamisen asiantuntija, Motivan Elina Ovaskainen kertoo kotitalouksien olevan suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. ”Usein kuvitellaan, että ravintolat ja kaupat tuottavat eniten hävikkiä. Suurin määrä syntyy kuitenkin kotitalouksissa. Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin noin 25kg henkeä kohden vuodessa. Nelihenkisessä perheessä tämä tekee jo 100 kiloa vuodessa”, Ovaskainen kertoo.

Keittiö on kodissa se paikka, jossa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään. Saa syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia. Hävikin vähentämisessä avainasemassa on ruoan oikeanlainen säilytys. Katso Elintarvikkeiden säilytysoppaasta, missä mikäkin ruokatarvike säilyy parhaiten.

Ovaskainen muistuttaa keittiön roolista myös muussa kotitalouksien ympäristökuormituksessa. ”Keittiö on kodin hermokeskus, jonka kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä.” Keittiön pakkausjätettä voi vähentää välttämällä esimerkiksi yksittäispakattujen vihannesten ostamista. Syntynyt pakkausjäte on muistettava kierrättää oikein. Pakkausjätteen kierrätysohjeisiin voi tutustua muun muassa osoitteessa rinki.fi/lajitteluohjeet.

Elina Ovaskaisen 5 vinkkiä vastuulliseen arkeen

- Syö enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

- Älä syö yli energiantarpeesi

- Osta suunnitelmallisesti ja vain tarpeeseen

- Lisää yhteisöllisyyttä ja nauti ruoasta: kutsu naapurikin syömään

- Suosi lähituotantoa

Hävikin vähentäminen huomioon jo keittiösuunnittelussa

Vastuullisuus on pinnalla myös kansainvälisissä keittiötrendeissä, ja keittiömallistoissa näkyy jo useita hävikin vähentämiseen tähtääviä säilytysratkaisuja. Huolella suunniteltu keittiö on paitsi silmää miellyttävä ja toiminnallinen, myös ympäristölle ystävällinen.

Lue lisää aiheesta:

Urban-vihanneslaatikko

Urban Garden

Suunnitellaanko sinullekin keittiö, jossa hävikki on minimissään? Varaa maksuton suunnitteluaika>>

Inspiraatio & Trendit Maalaisidylli luonnon väreissä

Lotta Agaton, yksi Ruotsin merkittävimmistä sisustussuunnittelijoista ja stailaajista, oli suunnittelemassa tätä kodikasta ja lämmintunnelmaista maalaiskeittiötä, jossa keskiössä ovat ruoka ja seurustelu.

Lue lisää aiheesta Maalaisidylli luonnon väreissä

Inspiraatio & Trendit Lotta Agatonilta 4 upeaa kattausta trendikkäissä Luonto-väreissä

Lotta Agaton teki Keittiömaailmalle neljä kaunista kattausta Luonto-värikokoelman sävyistä.

Lue lisää aiheesta Lotta Agatonilta 4 upeaa kattausta trendikkäissä Luonto-väreissä

Inspiraatio & Trendit Väri tulee keittiöön! Luonnonläheiset sävyt ovat nyt haluttuja

Tämän vuoden keittiötrendeissä näkyvät maanläheiset värit ja luonnolliset materiaalit, jotka tuovat kotiin rauhoittavaa tunnelmaa. Keittiömaailman uusi Luonto-värikokoelma sisältää kymmenen näihin trendeihin täydellisesti sopivaa sävyä. Nämä luonnosta kumpuavat värit kestävät aikaa ja säilyttävät charminsa myös muuttuvissa väritrendeissä. Keittiön värimaailma on yhä vahvempi osa koko kodin tunnelmaa ja väritystä.

Lue lisää aiheesta Väri tulee keittiöön! Luonnonläheiset sävyt ovat nyt haluttuja

Inspiraatio & Trendit Supermattalaminaatti

Supermattalaminaatti on erittäin kestävä ja laadukas materiaali. Matta pinta ei heijasta valoa, mikä tekee materiaalista silmille miellyttävää. Materiaali on myös helposti puhtaana pidettävä, eivätkä sormenjäljet näy pinnalla.

Lue lisää aiheesta Supermattalaminaatti