Yksilöllistä suunnittelua jo 20 vuotta

Uutiset & Ajankohtaiset

Keittiömaailma-ketju täytti 20 vuotta: ”Menestyksen takana ovat ihmiset.”

Espoo Keittiömaailma henkilökunta

Keittiömaailma-ketjun ensimmäinen myymälä avattiin Espooseen vuoden 2002 toukokuussa. Ketjun mittariin naksahti toukokuussa ikää kaksi vuosikymmentä. Vuosia on vierähtänyt kunnioitettava määrä, joten kysyimme ensimmäistä myymälää avanneelta, Espoon Keittiömaailman kauppias Vertti Rossilta ajatuksia ja tunnelmia matkan varrelta. Rossi luotsaa myymälää yhtiökumppaninsa Joni Tuomisen kanssa.

Kauppias Vertti Rossi.

Paljon on tapahtunut 20 vuodessa, mutta erityisesti ihmisten asumistapojen muutos ja digitalisaatio ovat vauhdittaneet Rossin mukaan Keittiömaailma-ketjun vahvaa tekemistä ja kasvua.

”Paljon on muuttunut matkan varrella. Tilan arvostus ja yksilöllisyys ovat ehdottomasti vahvistuneet. Keittiöillä on enemmän luonnetta ja niitä tehdään omat tarpeet ja toiveet edellä entistä enemmän kuin 20 vuotta sitten. Digi on tuonut kaiken lähelle, sillä näet netistä koko maailman mahdollisuudet ja valikoiman”, Rossi aloittaa.

Myymälän mallikeittio vuodelta 2007.

Myös ulkonäkötrendit ovat muuttuneet vuosien saatossa. Ratkaisut ovat yhä monimuotoisempia ja niissä siirrytään entistä enemmän huonekalumaisuuteen. Kodinkonepuolikin on kehittynyt energiansäästön ja muiden ominaisuuksien osalta. Mutta mikä on ollut kantavana voimana keittiöalan murroksen ja kehityksen keskellä, jossa kilpailukin on kiristynyt?

”Kun yhdistetään monipuolisella osaamisella ja innokkuudella varustettu henkilökunta ja hyvin toimiva kotimainen valmistaja, olemme todella vahvoilla. Matkan varrella olemme tehneet paljon oikeita asioita: laajentaneet valikoimaa, nostaneet näkyvyyttä ja reagoineet muutoksiin nopeasti. Olemme menneet rohkeasti eteenpäin. Asiakas on luonnollisesti tärkein voimavaramme, ja onnistuneet asiakaskokemukset ja sitä kautta saadut suosittelut ovat yksi merkittävimmistä menestystämme edistäneistä asioista", Rossi jatkaa.

Perustehtävän ohella suunnittelijan ja asennuksen rooli korostunut

Tänä päivänä sähköiset työkalut mahdollistavat malliston selailun ja ajan varaamisen netistä, ja suunnitteluohjelmien visualisoinnit puolestaan uuden keittiön tarkastelun. Vaikka tilan, ruoanlaiton, innovaatioiden ja tekniikan mahdollisuudet ovat korostuneet, työskennellään asiakkaiden kanssa tietyiltä osin silti samojen teemojen äärellä kuin 20 vuotta sitten.

Keittiösuunnittelijat työn touhussa vuonna 2003.

”Vaikka nykypäivänä teemme paljon muitakin asioita, asiakastyön ja suunnittelun perustehtävä ei ole muuttunut. Valikoima, asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset ovat kasvaneet, joten suunnittelijan rooli on oikeastaan haastavampi ja entisestään korostunut. Teemme edelleen yksilöllistä suunnittelua, ja suunnittelijalla on nykyään isompi valikoimarepertuaari käytössään: on modernia, bistro-henkistä, talonpoikaishenkistä ja niin edelleen. Myös asennus on yhä tärkeämpi palvelu, sillä toive helpolle ”yhden luukun periaatteelle” on vahvistunut”, Rossi kuvailee.

Keittiöitä Espoosta vuodesta 2002 alkaen

Rossi kertoo muistavansa ensimmäisen myymälän avajaiset kuin eilisen. Sekään ei ole pysynyt täysin paikoillaan, sillä Espoon Keittiömaailma siirtyi nykyisiin tiloihinsa Länsiväylän varteen vuonna 2007. Alkujaan myymälässä työskenteli kahdeksan myyjää, nyt noin 20 ihmistä.

Kauppiaat Vertti ja Joni palvelemassa asiakkaita vuonna 2007.

”Tämä matka tuntuu hätkähdyttävältä. Kun avasimme myymälää, en osannut arvata kuinka vahva ketju meistä tulee. Hyppäsimme tuntemattomaan, mutta kaikilla oli vahva usko ja luottamus siihen, että tämä kyllä toimii. Aika on mennyt nopeasti, kun emme ole niin sanotusti istuneet saman konseptin äärellä 20 vuotta”, Rossi kertoo hymyillen.

Rossi on erittäin tyytyväinen myymälän nykysijaintiin, koko ketjun väliseen yhteistyöhön ja erityisesti henkilökunnan upeaan tekemiseen ja osaamiseen.

”Kyllä menestyksen takana ovat ihmiset. Meillä on sellainen porukka, joka jaksaa ilahduttaa ja innostaa. Työ on haastavaa, joten on mahtavaa nähdä onnistumisia ja olla osa ihmisten kasvutarinoita. Meillä on todella monipuolista osaamista: on yritysmyyntiä, taloyhteistyötä, putkiremontteja, uudiskohteita jne. Me erottaudumme muista toimijoista siinäkin, että meillä voi erikoistua ja olla tosi syvällä työssä, osaamisessa ja asiakkaissa”, Rossi kertoo.

Paljon muistoja matkalta

Kun kysymme, onko mieleen jäänyt jotain erityistä, Rossilla on vaikeus valita. Mieleen painuneita asioita on tapahtunut paljon, mutta muutamat ovat ylitse muiden.

”Mieleeni tulee paljon käännekohtia, mutta kyllä avajaispäivät ovat erityisesti jääneet mieleen. Totta kai henkilökunnan kanssa on ollut valtava määrä tapahtumia, tyky-päiviä tai erilaisia reissuja, joita muistelen lämmöllä. On myymälässä yhdet häätkin pidetty. Tällaiset spesiaalit jutut ovat kyllä painuneet muistiin”, Rossi muistelee.
Juhlistamassa ensimmäisen Keittiömaailma-myymälän taivalta.

Espoon myymälän lisäsi Rossi ja Tuominen toimivat kauppiaina myös kolmessa muussa Keittiömaailma-myymälässä; Vantaan Tammistossa sekä Helsingin Runeberginkadun ja Fabianinkadun myymälöissä.